Kako se čisti iverak?

Kako se čisti iverak?
Fotografije: bonapeti.rs

Iverak je jedna od najukusnijih riba koje možete staviti na svoj sto. Tradicionalno, barem kod nas, uglavnom se služi prženi iverak, ali prema rečima stručnjaka, to nije ni jedini ni najbolji način za pripremu ovog specifičnog mesa.

Nažalost, za ljubitelje ribljih specijaliteta, iverak je uključen u Crvenu knjigu ugroženih vrsta i ribolov je dozvoljen samo po principu kvote, što znači da nije tako lako pronaći ga, čak i u specijalizovanim prodavnicama ribe.

Ali, ako ste ipak uspeli da nabavite ovu ribu, suočeni ste sa najvažnijim pitanjem - kako očistiti iverak.

Pre nego što zgrabite nož i uzmete ribu, treba da znate da telo iverka nije kao kod drugih riba - iverak ​​je ravan, asimetričan i sa istaknutim oblikom romba.

Nemojte pasti na priče trgovaca koji vam nude oblije ribe sa obrazloženjem da se radi o drugoj klasi iverka, jer je to najverovatnije raža.

Čišćenje iverka nije težak zadatak ako znate tačno šta treba učiniti. Prvo očistite unutrašnje organe iverka koji se ne nalaze u donjem delu tela, kao kod ostalih riba, već odmah ispod glave na desnoj strani. Zatim uklonite samu glavu.

Ako pržite iverka onda ga presecite na pola oko srednje kosti, a onda svaku polovinu možete iseći na komade kako želite. Preporučujemo vam da uklonite peraja, jer samo zauzimaju nepotrebno mesto u tiganju. Ne pokušavajte da uklonite kožu kako ne bi uništili file.

Od peraja i glave možete pripremiti aromatičnu čorbu od iverka. Takozvanu dugmad, koja brine kuvare početnike, uklanja se veoma lako nakon prženja.

U slučaju da ne pržite iverak, već ste rešili da ga kuvate ili dinstate, skinite kožu i dugmad odmah nakon pripreme, jer će vam posle taj posao biti veoma težak.

Osim prženog, možete pripremiti aromatični Iverak na roštilju, Plakiju od Iverka ili čak Iverak sa sosom od vina i oraha.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji