Kako se pravilno čuva sveže sirovo meso?

Kako se pravilno čuva sveže sirovo meso?
Fotografije: bonapeti.rs

Najukusnija jela su ona koja su pripremljena sa svežim i sirovim namirnicama. Ova tvrdnja je izuzetno tačna za jela od mesa, u kojima je korišćeno sveže meso, koje nije zamrzavano i nakon toga razmrzavano.

Ponekada, na osnovu jednog ili drugog razloga, moramo da odložimo naše kulinarske podvige i da nas naše sirovo meso sačeka dan-dva, dok mu ne dođe red na spremanje. Zbog ovakvih situacija veoma je važno da znate kako da čuvate sveže meso.

Pravilno čuvanje pomaže ne samo da se sačuva ukus mesa, već ga čuva od kvarenja. Faktori koji ubrzavaju kvarenje mesa su vazduh, vlaga i najviše toplota.

Ipak i pored toga, nema prepreka da sačuvate meso u svežem stanju nekoliko dana. Ono se može čuvati do 3 dana u frižideru, ali ne u najlonskoj kesi, već u staklenoj ili emajliranoj posudi. Dobro je da meso prekrijete folijom, ali tako da ga čvrsto prekriva, a da ipak ima dostupa i svežem vazduhu.

Ako ste ipak rešili da zamrznete meso, to uradite odmah nakon kupovine, umesto da čekate 2 ili 3 dana.

Preporučujemo vam da meso podelite na porcije, koje će vam trebati za jedno kuvanje, da ga stavite u čiste kese od najlona i da probate da izbacite sav vazduh iz njih. Dobro je da nakon toga kesu sa mesom umotate u papir za pakovanje i na njemu upišete datum zamrzavanja.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji