Da li se deblja od špageta?

Da li se deblja od špageta?
Fotografije: bonapeti.rs

Špagete su omiljena hrana većine ljudi, ali ih neki izbegavaju, jer smatraju da se od njih deblja. Da li je to istina i da li se stvarno deblja od špageta? Osim što su različite vrste testenina veoma ukusne, pokazalo se i da su niskokalorične.

Koliko god da vam se čini neverovatnim, to je činjenica. U špagetima i različitim vrstama testenina ima tvrde pšenice (durum) i zahvaljujući tome, količina skroba koja se usvaja od organizma je mnogo manja.

To znači da u tankom crevu, gde se vrši razmena hranljivih sastojaka iz creva u krv, namirnice od tvrde pšenice ne daju celu količinu skroba koja je u njima. Kazano na jednostavniji način - od testenine se ne deblja.

Ovde je važno da razjasnimo još jednu stvar - od testenina i špageta se ne deblja, ali od sosova sa kojima ih služimo, možda ćemo dodati neki kilogram. Ovde se radi o teškim i masnim sosovima, sa mnogo masnoća, majoneza ili drugih sličnih sastojaka. Ako jedete testeninu sa paradajz sosom i malo parmezana, nećete se udebljati, a u isto vreme ćete uživati u obroku.

Zbog toga vam predlažemo i nekoliko ukusnih recepata sa špagetima: Tanke špagete sa paradajz sosom, Špagete sa biljnim sosom, Špagete sa školjkama i belim lukom. Prijatno!

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0

Komentari