Zbog čega toliko volimo čokoladu?

Zbog čega toliko volimo čokoladu?
Fotografije: bonapeti.rs

Mnogi od nas vole da jedu slatko i to je sasvim normalno. Međutim, ako iznenada osetite naglu potrebu da jedete čokoladu, to ne mora da bude samo hir, već ponekad i signal za određeni nedostatak u organizmu.

Naučnici smatraju, da kada nam se jede čokolada, telo ustvari ima jaku potrebu za magnezijumom. Ovo nije potpuno dokazano, ali sasvim je moguće dase iza jake želje za čokoladom krije nedostatak vitamina i minerala.

Ako imate manjak magnezijuma, drugi simptomi uključuju nesanicu, visoki krvni pritisak, neobjašnjiv umor, otežano disanje i tahikardije, grčeve u mišićima i bolove, bol u leđima, opstipaciju, anksioznost, hiperaktivnost i nervozu. Ovi simptomi u kombinaciji sa jakom željom za čokoladom, gotovo su siguran znak nedostatka magnezijuma.

Mnogo žena doživljava ozbiljnu potrebu za slatkim pred mesečni ciklus. Ovo je posledica hormonalnih promena koje se javljaju u ženskom organizmu. Međutim, ako veoma retko osećate jaku želju za čokoladom, to može da bude sasvim normalno, pogotovo ako ste isključili slatkiše iz ishrane. Jedite zdravo, ali ponekad se predajte i slatkim iskušenjima.

Pogledaj više

Rejting

4.5
Ukupno glasalo: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji