Kako da osušimo kruške?

Kako da osušimo kruške?
Fotografije: bonapeti.rs

Sušeno voće je neprocenjiv izvor vitamina i minerala i ne na poslednjem mestu vlakana, tako da možete čuti mnoge nutricioniste, koji preporučuju njegovu upotrebu.

Međutim, to važi pre svega za domaće pripremljeno sušeno voće. Ono voće koje se prodaju u prodavnicama je prethodno tretirano sumpor dioksidom i sulfitima, kako bi se sačuvala sveža boja i kako bi se zaustavio razvoj bilo kakvih bakterija.

Možete veoma lako da osušite kruške u domaćim uslovima. Za to vam trebaju zreli plodovi, bez oštećenja ili trulih delova.

Kako se odvija sušenje krušaka u domaćim uslovima? Prvo se plodovi veoma dobro očiste i iseku na tanke trake, koje se potope za minut-dva u blago posoljenu vodu.

Onda se ocede i komadi voća se rasporede jedan pored drugog. Ovde već metoda za sušenje krušaka ima nekoliko - na suncu, u rerni ili u specijalnom dehidratoru za voće.

Ako odaberete da osušite kruške na suncu, trebalo bi da ih pokrijete gazom, da ih zaštitite od insekata. Opcija je da se komadi kruške nanižu na kanap i da ih sušite na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Možete osušiti kruške u u vatrostalnoj posudi u rerni na temperaturi od 70-80 stepeni ili manje, u zavisnosti od i krušaka i rerne. Međutim, treba da ih gledate non-stop, kako ne bi izgorele.

Najlakši način sušenja krušaka je u dehidratoru, koji pruža stalni protok toplog vazduha i namenjen je za kućnu upotrebu. Jedina mana ovog metoda je da uređaj troši previše struje.

U svakom slučaju, kako god da osušite kruške, dobro je da ih nakon toga na 3-4 sekunde potopite u ključalu slanu vodu, opet ih osušite i tek onda ih spakujete za čuvanje.

Skladištenje se odvija u hermetički zatvorenim teglama, papirnim kesama ili platnenim torbama koje se čuvaju na provetrenom i suvom mestu.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji