Upitan od:
Kako se marinira meso za domaći giros?
Fotografije: bonapeti.rs

Kako se marinira meso za domaći giros?

Toni Aleksovod Toni AleksovDžedaj / Autor
11.12.2017

Nemojte ni da probate da od nas sakrijete činjenicu i odmah priznajte, da koliko god da ste pobornici zdrave ishrane i zdravog načina života, s vremena na vreme ne propuštate priliku da pojedete i poneki giros.

Ovo je apsolutno razumljivo i oprostivo, jer čovek teško može da ostane ravnodušan, kada oseti neodoljivi miris ukusnog pečenog pilećeg mesa, mariniranog pre termičke obrade.

Zbog toga se mnoge domaćice pitaju kako mogu da obraduju svoje ukućane ukusnim domaćim girosom.

Prvi i najvažniji uslov za pripremanje je da marinirate meso za domaći giros. Prema tome kakvo ste meso odabrali za pripremu girosa, izaberite odgovarajuću marinadu za giros.

Tradicionalno, kod nas se priprema giros od pilećeg mesa, ali vas ništa ne sprečava da napravite giros od teletine ili svinjskog mesa, prosto treba da začine prilagodite vašem izboru mesa.

Ako ste odlučili da pravite giros od piletine, tada treba da pripremite miks od sledećih sastojaka – 1 kašičica cimeta, 1 kašičica mlevenog karanfilića, 1 kašičica mlevenog kardamona, ½ kašičice narendanog muskatnog oraha, ½ kašičice sumaka, pola čena presovanog belog luka i jednake količine vinskog sirćeta i ulja, tako da marinada pokrije meso.

Ove mere su dovoljne za oko pola kilograma pilećeg mesa, a ako imate veću količinu, povećajte i količinu začina.

Za svinjsko meso i teletinu preporučujemo da ne koristite cimet i da lagano povećate količinu narendanog muskatnog oraščića.

Nezavisno od toga koje ste meso odabrali da marinirate, treba da mu date vremena da primi marinadu i da se začini. Meso za giros treba da se marinira najmanje 4-5 sati pre pečenja, a preporučujemo čak da ga ostavite preko noći u frižideru.

Ne treba da vas brine ako je marinada sledećeg dana smanjena. meso može da upije i do 30% marinade u koju je potopljeno.

Ostaje vam samo da ga ispečete i da pripremite najukusniji domaći giros.

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji