bonapeti.rs»Saveti»Šta je file minjon?

Šta je file minjon?

MarianeMariane
Džedaj
1259769
Šta je file minjon?

Većina od nas je čula za File Minjon, ali ne znaju svi šta se tačno krije iza ovog francuskog naziva. Duboko u podsvesti svakog, iza imena File Minjon krije se mistično ukusno jelo, koje jednostavno mora sda se proba.

Sada ćemo vam otkriti šta je File Minjon i zbog čega je toliko poznato, da se u SAD svake godine 13. avgusta praznuje Nacionalni dan File Minjona.

U stvari, iza zvučnog imena se ne krije samo jedno jelo. U kulinarstvu je prihvaćeno da se ovim imenom označavaju sočne teleće šnicle obrađene na specijalni način, kako bi bile pripremljene do savršenstva.

Teleće meso za File Minjon se uzima tačno od određenog mesta - od ribića, sa obe strane kičme mladog teleta, a obično je meso od kojeg se pripremaju filei težine od 2,5-4 kg.

Ovaj teleće file je izuzetno mekan i odlukuje ga izuzetno nizak sadržaj vezivnog tkiva i posebno veoma visoka cena.

Tehnologija pripreme File Minjona prolazi kroz nekoliko faza, a cilj je da se dobije prijatna crvena boja spolja, nežna unutrašnjost i maksimalno očuvanje sokova u mesu za vreme kuvanja.

Kako bi se ovo postiglo, teleći file se seče na šnicle debljine od 2 do 3 cm. Šnicle se prže na veoma jakoj vatri kako bi se zapečatile sa svih strana, a to je može uraditi na roštilju ili u tiganju ili na grilu.

Nakon toga, meso se dorađuje do željenog stepena pripremljenosti, ali ovoga puta na umerenoj vatri.

Samo od vas zavisi da li ćete probati file umotano u režnjeve slanine ili preliveno aromatičnim sosom od pavlake sa mirisom konjaka.

Najčuvenija varijanta File Minjona na svetu je Stek Rosini, napravljen specijalno u čast čuvenog kompozitora. Ovo jedinstveno jelo predstavlja sočni teleći file sa komadom guščije džigerice, sotiran pre posluženja na kanapeu od hleba, koji je propržen u maslacu sa režnjem crvenog tartufa. Jelo je glazirano sosom Madeira.

Razume se, ako želite da probate File Minjon, nije neophodno da počinjete od nečega toliko složenog za pripremu. Verujemo ipak, da čak i kuvar početnik može da pripremi File Minjon na roštilju i čak i Karamelizirani File Minjon.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji