Koje vino odgovara uz pačetinu?

Koje vino odgovara uz pačetinu?
Fotografije: bonapeti.rs

Lako je sa ćufticama i pomfritom, jer je poznato da je njihova najbolja dopuna hladno pivo uz dobre prijatelje. Malo teže stoje stvari sa drugim jelima.

Istina je da pravilno usklađivanje vina i hrane nije samo težak, nego i umetnički i odgovoran zadatak, koji nije baš za svakoga. I onda u pomoć dolazi armija stručnjaka - enolozi, gastronomi i somelijeri, koji nam pomažu da napravimo pravi izbor.

Važno je da kažemo, da pravilnog odabira nema, ali pravilno izabrano vino će uspeti da naglasi ukus i aromu glavnog jela, dok će loš odabir vina ponekad učiniti da se možda odreknete i jela i vina.

Osnovno pravilo je - vina sa lakom strukturom i punoćom dobra su za laku hranu, a srednja i teška vina više odgovaraju uz teža jela.

Pačetina ima dosta puniji i intenzivniji ukus od piletine i zbog toga vino za pačetinu treba da bude relativno jako, sa dobro izraženom notom tanina i sa punim ukusom.

Jedno od vina, koje najviše odgovara pačetini je Širaz. Poslužena uz Širaz, punjena patka biće pravi praznik za čula srećnika koji mogu da probaju ovu aromatičnu kombinaciju.

Nećete pogrešiti ako poslužite patku sa dobro odstojalom Kadarkom ili čak i Kjantijem. Kaberne Sovinjon i Merlo, kao i bela vina nisu podebno odgovarajuća za pačetinu, jer imaju relativno lakši ukus i punoću.

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji