bonapeti.rs»Saveti»Šta sadrži kvasac za hleb?

Šta sadrži kvasac za hleb?

Šta sadrži kvasac za hleb?

Kvasac za hleb je jedan od nezamenjljivih pomoćnika u kuhinji. Nećete moći da uživate u ukusnoj pogači sa maslacem ili da probate omiljenu penjurliju, ako ne zamesite testo, koje će uz pomoć kvasca porasti.

Nezavisno od toga, da li je reč o kvascu poreklom od pasulja, hmelja ili leblebije, njegov sadržaj je u praksi isti - svaki kvasac sadrži koncetrisanu masu kvasnih gljivica, koje olakšavaju proces narastanja testa.

Nema veze da li ćete sa police u prodavnici uzeti pakovanje suvog kvasca ili ćete iz rashladne vitrine izvaditi sveži kvasac, u oba slučaja imaćete termofilne kvasne gljivice.

Ove termofilne kvasne gljivice su stvorene od strane čoveka sa glavnim ciljem da se razmnožavaju u tečnoj hranjljivoj sredini, a u tom procesu proizvode gas, koji tera testo da raste.

Uprkos tome što mnogi smatraju da kvasac nije koristan za organizam, zbog razlagajućih sposobnosti termofilnih gljiva, on je bogat mnogin korisnim mikroelementima, kao i vitaminima iz B grupe.

Pored toga, hlebni kvasac daje organizmu veliku količinu fosfornih soli, kao i soli magnezijuma i kalcijuma. Redovan unos kvasca dovodi do snižavanja nivoa lošeg holesterola, ima energetsko dejstvo i čak smanjuje nivo šećera u krvi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji