Mogu li i kako se konzerviraju školjke?

Mogu li i kako se konzerviraju školjke?
Fotografije: bonapeti.rs

Školjke su jedan od najukusnijih morskih plodova i na sreću gurmana ima ih mnogo. Zbog toga, većina koristi odmor na moru da proba omiljene školjke, ali sve više domaćica se pita mogu li i kako se konzerviraju školjke za duži period.

Ovde je momenat da napomenemo i da upozorimo, da su školjke, koliko god ukusne bile, ponekad i veoma opasne. Zbog toga se pri njihovoj konzervaciji treba odnositi izuzetno pažljivo, jer nepravilno obrađene školjke mogu ne samo da ne budu ukusne, već postoji i opasnost po zdravlje.

Ljubitelji morskih plodova imaju nekoliko mogućnosti ispred sebe za konzerviranje školjki. One mogu da budu prethodno obrađene, a kasnije da budu čuvane u zamrzivaču, kao i da se mariniraju i konzerviraju samostalno ili u kombinaciji sa drugim namirnicama.

Najlakše je školjke sačuvati u zamrzivaču. Veoma dobro očišćene školjke dinstaju se samo nekoliko minuta, dok se ne otvore, a nakon toga se vadi meso i stavlja se u posudu sa hladnom vodom. Dobro je da odstoje za kratko tamo, dok iz njih ne izađu zrnca peska. Za to vreme, bujon od kuvanja se ponovo prokuva i na tihoj vatri mu se dodaju začini po želji (mirođija, lovor, beli luk).

Školjke se stavljaju u tegle, koje se pune do pola sirćetom, a dopunjuju se bujonom od kuvanja, zatvaraju se veoma dobro i kuvaju se najmanje 2 sata. Druga varijanta je da se meso stavi u male flašice, da se flašice dopune bujonom i da se čuvaju u zamrzivaču. Razume se da možete konzervirati školjke u paradajz soku ili u nečemu drugom, ali ne zaboravite da ih sterilišete u dugom procesu.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji