bonapeti.rs»Saveti»Kako da zaustavimo krčanje creva?

Kako da zaustavimo krčanje creva?

MarianeMariane
Džedaj
1259781
Kako da zaustavimo krčanje creva?

Svima se desilo da nam zakrče creva u nezgodnom momentu i da se onda nađemo u panici. U stvarnosti, krčanje creva je stvaralo takve neprijatnosti čovečanstvu, da su čak i drevno grčki filozofi tražili razlog zbog kojeg se ono javlja.

Uprkos tome što je krčanje creva dosta neprijatno i ponekad može da čoveka izbezumi, ono nije razlog za zabrinutost. Poznato vam je da se mišići želudca pokreću u periodičnim intervalima, slično talasima. Ovi ritmični pokreti imaju kao cilj pokretanje uzete hrane kroz sistem za varenje. Međutim, kada u želudcu nema hrane, njegov sadržaj (želudčani sokovi, vazduh, gasovi) ulaze u sistem za varenje i onda se javlja poznati zvuk krčanja creva.

Smatra se da nesvesno pomeranje mišića želudca može da se izazove čak i kada mislite o hrani, dok ima i drugih mišljenja, koja tvrde da su ovi pokreti prirodni mehanizam koji treba da nas podseti da uzmemo hranu, jer je želudac prazan. I upravo na taj način možemo da sprečimo krčanje creva - uzimanjem malo hrane.

Ali šta da radimo kada nam creva krče nakon obroka? Prema stručnjacima, krčanje creva posle jela javlja se zbog progutanog vazduha za vreme jela, kao i upotebi namirnica, koje izazivaju pojavu gasova. Zbog toga ne treba da govorimo za vreme jela i treba da pažljivo žvaćemo hranu.

Dobro je ako izbegavamo hranu, koja proizvodi gasove u koju spadaju jabuke, kruške, kupus, mahunarke, sladoled i gazirana pića. Ako ipak želite da pojedete ove namirnice, nakon toga popijte nekoliko tableta aktivnog uglja.

Ako se kod vas često javlja krčanje creva, možda treba da potražite lekarsku pomoć, jer je to možda simptom pojave oboljenja želudca ili creva. Krčanje creva je možda signal da imate disbalans bakterija u želudcu, laganu crevnu infekciju, pa čak i nekakav oblik neuroze.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji