Koliko vremena se peče losos?

Koliko vremena se peče losos?

Sa velikom sigurnošću možemo da kažemo da losos međa najpopularnijim ribama na svetu. Ova neverovatno ukusna riba je bogata omega-3-masnim kiselinama, kao i nizom drugih korisnih elemenata. Pored toga, losos ima i izuzetan ukus i zbog toga je žiroko upotrebljavan u kuhinji.

Losos možete da jedete na mnogo različitih načina. Jela od pečenog lososa, mariniranog lososa, dimljenog lososa, prženog lososa ili čak i sirovi losos u obliku sušija ili sašimija, a sve to je veoma ukusno.

Druga prednost lososa je laka priprema, koja omogućava čak i kuvarima početnicima da pripreme ukusno jelo od lososa. Priprema pečenog lososa je laka, brza, a rezultat je očaravajući.

Vreme pečenja lososa zavisi od niza faktora, kao što su oblik ribe, debljina, sadržaj masnoće i dr. Po pravilu, losos ne treba da bude pripreman dugo, kako ne bi postao previše suv.

Savetujemo vam da izmerite ribu (celu ili komade) u najširem delu i da na taj način najtačnije odredite vreme za pečenje lososa. Za svaki centimetar potrebno je 5-8 minuta. Ako su kotleti od lososa, oni će biti gotovi za 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 180-200 stepeni, dok će vam za celog lososa biti potrebno oko 40-50 minuta, da se ispeče potpuno i savršeno.

Važno je napomenuti da puni ukus i aroma lososa ne trpe ljuto, slatko, kečap ili sir pre pečenja. Kako bi lososa pretvorili u pravo remek delo kulinarstva, dovoljno je nekoliko kapi limunovog soka i maslinovog ulja, kao i prstohvat bibera.

Još recepata za losos možete videti na našem sajtu. Toplo vam preporučujemo da probate losos sa pavlakom u rerni, kotlete od lososa u rerni ili lososa u mlečnom sosu u rerni.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji