Bonapeti.rs»Saveti»Koliko vremena se peče losos?

Koliko vremena se peče losos?

MarianeMariane
Džedaj
1460976
Koliko vremena se peče losos?

Sa velikom sigurnošću možemo da kažemo da losos međa najpopularnijim ribama na svetu. Ova neverovatno ukusna riba je bogata omega-3-masnim kiselinama, kao i nizom drugih korisnih elemenata. Pored toga, losos ima i izuzetan ukus i zbog toga je žiroko upotrebljavan u kuhinji.

Losos možete da jedete na mnogo različitih načina. Jela od pečenog lososa, mariniranog lososa, dimljenog lososa, prženog lososa ili čak i sirovi losos u obliku sušija ili sašimija, a sve to je veoma ukusno.

Druga prednost lososa je laka priprema, koja omogućava čak i kuvarima početnicima da pripreme ukusno jelo od lososa. Priprema pečenog lososa je laka, brza, a rezultat je očaravajući.

Vreme pečenja lososa zavisi od niza faktora, kao što su oblik ribe, debljina, sadržaj masnoće i dr. Po pravilu, losos ne treba da bude pripreman dugo, kako ne bi postao previše suv.

Savetujemo vam da izmerite ribu (celu ili komade) u najširem delu i da na taj način najtačnije odredite vreme za pečenje lososa. Za svaki centimetar potrebno je 5-8 minuta. Ako su kotleti od lososa, oni će biti gotovi za 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 180-200 stepeni, dok će vam za celog lososa biti potrebno oko 40-50 minuta, da se ispeče potpuno i savršeno.

Važno je napomenuti da puni ukus i aroma lososa ne trpe ljuto, slatko, kečap ili sir pre pečenja. Kako bi lososa pretvorili u pravo remek delo kulinarstva, dovoljno je nekoliko kapi limunovog soka i maslinovog ulja, kao i prstohvat bibera.

Još recepata za losos možete videti na našem sajtu. Toplo vam preporučujemo da probate losos sa pavlakom u rerni, kotlete od lososa u rerni ili lososa u mlečnom sosu u rerni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji