Koji hleb se preporučuje kod dijabetesa?

Koji hleb se preporučuje kod dijabetesa?

Ljudi, koji pate od dijabetesa, treba da budu izuzetno pažljivi kod odabira namirnica koje konzumiraju. Važno je da napomenemo da dijabetičari nisu osuđeni na to da potpuno isključe iz svoje svakodnevne ishrane hleb i proizvode od testa.Oni jednostavno treba da se pobrinu da pravilno rasporede unos ugljenih hidrata, a to je najbitnije kod kontrole nivoa šećera u krvi.

Sadržaj ugljenih hidrata u namirnicama kod dijabetičara se meri u hlebnim jedinicama, a jedna hlebna jedinica je jednaka količini od 12 grama ugljenih hidrata.

Važno je da napomenemo, da jedna kriška belog hleba i jedna kriška integralnog hleba imaju 1 hlebnu jedinicu, ali se dijabetičarima preporučuje integralni hleb, jer on ima niži glikemijski indeks.

Rečeno prostije, uprkos tome što obe vrste hleba imaju istu energetsku vrednost, ljudi koji imaju dijabetes treba da jedu hranu koja ima niži glikemijski indeks i onu hranu koja ne dovodi do naglog povećanja šećera u krvi nakon obroka.

Dijabetičari treba da jedu integralni hleb, kao i hleb napravljen od kukuruznog brašna, jer je ono izuzetno bogato vlaknima, vitaminima i celulozom. Dobar izbor za njih je i beli hleb proizveden od heljdinog brašna.

Brašno od heljde je posebno dobro za pripremu palačinki i uštipaka, jer ima sposobnost da spušta nivo šećera u krvi na prirodan način.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji