Koje orašaste plodove možemo peći?

Koje orašaste plodove možemo peći?
Fotografije: bonapeti.rs

Svo volimo da jedemo orašaste plodove - kao meze, kao dopunu dijeti ili kao omiljenu salatu, desert ili glavno jelo. Orašasti plodovi su veoma važan deo ishrane onih ljudi koji ne jedu termički obrađenu hranu, kao i vegetarijanaca i vegana, jer kroz njihovu konzumaciju možemo dopremiti našem organizmu niz korisnih materija.

Ipak, mnogo ljudi se često pita koje orašaste plodove možemo peći, da li treba da ih pečemo ili je bolje da ih jedemo sirove.

Zapečeni orašasti plodovi, koji se kupuju u prodavnicama ili na tezgama, peku se u biljnoj masnoći. Na žalost u njima ima minimalnih količina natrijuma i drugih korisnih supstanci, ali zbog toga ima velikih količina soli.

Sa druge strane, orašasti plodovi koji prethodno nisu bili potopljeni u vodu, osušeni i ispečeni, mogu da imaju u sebi i supstance koje su opasne za zdravlje.

Među orašastim plodovima koji se obavezno peku su bademi i kikiriki. Sirovi badem je zabranjen za konzumaciju u nekim državama SAD, jer je odgovoran za mnogo slučajeva oboljevanja od salmonele.

Kikiriki takođe pripada orašastim plodovima koje treba peći, jer u sirovom stanju sadrže opasne aflatoksine. Pečenjem kikirikija, uništi se i do 50% štetnih aflatoksina.

Sa druge strane, ne preporučuje se pečenje lešnika, jer se u njima nakom termičke obrade pojavljuje kancerogeno jedinjenje akrilamid.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji