Koliko šećera se stavlja u vino?

Koliko šećera se stavlja u vino?
Fotografije: bonapeti.rs

Proizvodnja i priprema vina nikako nije lak posao. To će vam potvrditi ne samo iskusni vinari, koji svake godine prave vino i još uvek uče, već i novajlije, koji su rešili da ovaj posao probaju po prvi put.

Međutim, nema potrebe da budete specijalista za vino, enolog, kako bi znali da se dobro vino pravi od kvalitetnog grožđa sa visokim sadržajem šećera, koje je ubrano u pravom momentu.

I sada dolazi na red onaj istinski trenutak - određivanje sadržaja šećera u vinu. Pravilo je da se sadržaj šećera u vinu meri neposredno nakon muljanja vina i nakon stavljanja u posudu u kojoj će proteći proces burne fermentacije ili vrenja.

Ako je godina bila dobra, grožđe koje je sazrelo i ubrano u tačnom momentu, imaće između 22 i 24 procenata šećera za crna vina i od 18 do 20 procenata za bela vina.

Važno je da smuljano grožđe ima ovaj procenat sadržaja šećera, kako bi proces fermentacije protekao dobro, ali ako je sadržaj šećra manji, nemojte se bacati u očaj. Ovo se lako može popraviti tako što se u vino doda šećer.

Ovde moramo da napomenemo, da se u suštini ne stavlja šećer u vino, već se on dodaje u širu - sveže ispresovano grožđe. Količina dodatog šećera zavisi od toga koji procenat sadržaja šećera želite da postignete.

Po pravilu, 1 procenat sadržaja šećera u vinu se postiže kada se na 100 litra šire doda 1 kg šećera.

Dobro je da šećer ne dodajete direktno u širu, već da odvojite malo šire i da se u njoj rastvori šećer uz zagrevanje.

Dodavanje šećera u vino treba da se napravi pre procesa burne fermentacije.

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji