Može li da se jede sirova heljda?

Može li da se jede sirova heljda?

Heljda, negde poznata i kao grečka, je namirnica u zrnima, ali ne spada u žtarice kako mnogi misle, već je iz porodice povrća za kuvanje, kao što su grašak, leblebija, sočivo i pasulj. Zrna heljde imaju oblik trougaonih piramida i veoma su laka za termičku obradu.

Skuvana heljda može da se koristi za pripremu različitih vrsta salata, glavnih jela, predjela, pa čak i doručka, ali se većina ljubitelja zdrave ishrane pita, da li je moguće da se heljda konzumira u sirovom stanju.

Ovde je odgovor samo jedan - ne samo da heljda može da se jede kao sirova, već je treba jesti sirovu. Samo heljda koja nije termički obrađena u sebi ima pun potencijal svih korisnih supstanci i mikroelemenata, a njih nije malo.

Konzumiranje sirove heljde donosi organizmu visokokvalitetne proteine, koji povećavaju mišićnu snagu i izdržljivost kod sportista. Ona može da bude veoma kvalitetna zamena za meso kod vegetarijanaca i vegana.

Ne samo to - heljda ne sadrži gluten i to je čini odličnom hranom za ljude koji imaju netolerantnost prema glutenu, kao i za sve one koji su na dijeti.

Uzimanje sirove heljde, koja je potopljena u vodu ili klica od heljde, stimuliše rad pankreasa, poboljšava funkciju jetre i posebno žučne kese.

Ovo se dešava, jer je heljda bogata lecitinom, gvožđem, kalcijumom, cinkom, vitaminom B i drugim elementima.

Uključivanje jela sa sirovom heljdom u dijetu se preporučuje ljudima koji pate od visokog holesterola, osteoporoze, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, opadanja kose i slabih i krtih noktiju.

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji