Upitan od:
Šta je starter i za šta se koristi?
Fotografije: bonapeti.rs

Šta je starter i za šta se koristi?

Toni Aleksovod Toni AleksovDžedaj / Autor
30.01.2018

Starter ili starter kultura u najširem posmu predstavlja kulturu bakterija, koje su koncetrisane u mlečnoj ili drugoj sredini i uz čiju pomoć se obavljaju procesi mlečne fermentacije i zahvaljujući kojima možemo da uživamo u proizvodima kao što su kiselo mleko, sir i dr.

Starteri se pripremaju i imaju široku upotrebu u prehrambenoj industriji, gde se koriste izdržljive vrste mlečnih bakterija i mikroorganizama i različitih bifidobakterija sa dokazanim probiotičkim svojstvima.

U kućnim uslovima se ili koriste gotovi starteri iz prodavnice ili se pripremaju starteri po starinskim receptima, u kojima se pre svega ogledaju prirodni načini fermentacije.

Najrasprostranjeniji starteri kod nas su za kiselo mleko, za sir, za kačkavalj i za hleb.Zajedničko kod svih ovih startera je da u sebi sadrže kvasne bakterije koje prerađuju složene ugljene hidrate i čine ih lakšim za ljudsku upotrebu. Upravo te kvasne bakterije pretvaraju sveže mleko u kiselo mleko i teraju hlebno testo da naraste.

Obično se starteri dodaju u druge namirnice (kiselo mleko, brašno, jaja, skuvano sveže mleko) i nakon toga se čeka određeni vremenski period da se oni aktiviraju.

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji