Upitan od:
Zašto jaje ispliva na površinu kada se skuva?
Fotografije: bonapeti.rs

Zašto jaje ispliva na površinu kada se skuva?

Toni Aleksovod Toni AleksovDžedaj / Autor
30.01.2018

Jaja spadaju u osnovne namirnice koje čovek koristi u ishrani još od davnina. Jaja su simbol plodnosti, osiguravaju našem organizmu mnogo značajnih supstanci i bez sumnje treba da budu prisutna u zdravom načinu ishrane svake osobe.

Treba biti posebno pažljiv sa upotrebom jaja u ishrani, jer se veoma lako kvare, a konzumiranje pokvarenih jaja je izuzetno opasno za zdravlje. Obavezno čuvajte jaja u frižideru, a pri najmanjoj sumnji da su pokvarena, odmah ih izbacite.

Međutim, šta znači kada pri kuvanju jaje ispliva na površinu vode? Prvo, svi treba da znaju da su sveža jaja teška, a starija su mnogo lakša.

To se lako proverava tako što stavite jaje u čašu vode. Ako potone odmah, onda je sveže, a ako ispliva na površinu, onda je staro. Zbog toga, ako prilikom kuvanja jaje ispliva na površinu, najbolje ga izbacite, jer postoji realna opasnost da je staro i da je zbog toga lakše.

Sveža jaja imaju glatku i svetlucavu površinu, dok stara jaja imaju mat boju, koja ponekada prelazi u nijanse sive. Ovo su znaci po kojima možete da razlikujete sveža od starih jaja.

Razume se da je najsigurniji način da odredite starost jajeta da ga razbijete - ako je dobro, miris je neutralan i nenametljiv, ali je zato miris pokvarenog jajeta prosto nepodnošljiv.

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji