Celer je dvogodišnja biljka, koja spada u istu porodicu biljaka kao i peršun i šargarepa.
Savremeni celer stvoren je iz divljeg celera još u dalekoj prošlosti. U današnje vreme uzgaja se nekoliko vrsta celera - kod nekih vrsta dobro se razvija koren, dok se kod drugih bolje razvijaju stablo i listovi.
Kod nas i ne samo kod nas, celer ima široku upotrebu u kulinarstvu. Za kuvanje i direktnu konzumaciju koristi se koren, ali i stabla i listovi biljke.
Majstori kulinarstva će vam reći da se koren celera može upotrebiti kao korenasto povrće i da se kao takvo može rendati, pržiti i peći.
Ukusan dokaz kulinarskih kvaliteta celera je ova Supa od celera, koju možete pripremiti i sami.
Slobodno možete konzumirati celer i u svežem stanju, kako koren, tako i zeleni deo, koji možete iskoristiti da začinite različita jela i salate. U slučaju da imate više celera, možete ga osušiti i kasnije ga koristiti kao začin.
Celer je izuzetno bogat korisnim vitaminima i mikroelementima za naše zdravlje i zbog toga ljubitelji zdrave ishrane često piju frešove u koje dodaju celer.
U balkanskoj kuhinji, celer ima široku upotrebu kod pripreme zimnica, a nezamenjivi je deo pripreme ukusnih zimskih turšija.
Specifični ukus celera odlično naglašava ukus jela sa mesom ili janija sa krompirom. Takođe, i kod nas je već prisutna moda koja je došla iz Amerike da se grickaju sveže stabljike celera.
Primenu u kulinarstvu pronašlo je čak i seme celera, koje je bogato eteričnim uljima i ima bogat pikantni miris. Smrvljeno seme celera je odličan začin za različite vrste čorbi.