Šta dete može da jede kada ima problema sa stomakom?

Šta dete može da jede kada ima problema sa stomakom?
Fotografije: bonapeti.rs

Svakom roditelju se dešavalo da provede nekoliko besanih noći kraj postelje bolesnog deteta. Čak i najobičniji nazeb, banalno crveno grlo ili proliv, povod su za ozbiljnu zabrinutost kod roditelja. Obično se problemi sa stomakom kod dece javljaju kod virusnih infekcija, bakterija u stomaku ili kod uzimanja antibiotika.

Deca koja imaju problem sa stomakom treba da se hrane pažljivo, kako bi stomak mogao da se stabiliše, da se ne bi dodatno nadražio i kako bi za maksimalno kratko vreme mogao da uđe u normalni ritam.

Dijeta kod problema sa stomakom kod dece može da sadrži pirinač (kuvan ili pečen u rerni bez masnoće) ili pirinčane rezance, krompir (kuvan ili dinstan), kuvanu šargarepu, sir potopljen u vodu, kako bi se izvukla so, prepečeni hleb, pečene jabuke, makarone, obični krekeri i keks, kao i banana.

U hranu deteta možete dodati i pileće meso, mleko bez laktoze, kao i različite lekovite kašice. Ako primetite da dete ne želi pileće meso, dobro je da ga ne uključujete u meni.

Namirnice, koje smo nabrojili, treba da se konzumiraju najmanje pet dana, a najbolje desetak dana, dok ne prođe prvobitni talas oštrih problema sa dečijim stomakom.

Kada broj stolica i njihov izgled polako počinju da se normalizuju, možete pristupiti novim namirnicama za ishranu. U dnevni meni dodajte sasvim malo novih namirnica, a ako se sledećeg dana ne javi proliv, uvedite novu namirnicu u ishranu.

U procesu ishrane nakon dijareje kod dece važno je da znate da slatko pojačava peristaltiku creva i da ne treba deci davati slatko, čak iako je napravljeno od veštačkih zaslađivača. U spisak namirnica koje su zabranjene kod problema sa stomakom su i krastavac, kačkavalj, masnoća. Kod proliva, dete treba da uzima mnogo tečnosti, čaj od kamilice, čaj od šipurka i čaj od nane.

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji