Kako se blanšira karfiol?

Kako se blanšira karfiol?

Karfiol pripada porodici kupusa, ali od svih vrsta kupusa njega organizam prima najlakše. Celuloza koja potiče iz karfiola je dosta nežnija od celuloze iz kupusa, pa čak i konzumiranje velikih količina karfiola ne dovodi da stvaranja gasova u crevima.

Zbog ove karakteristike, karfiol se smatra izuzetno korisnom dijetetskom namirnicom i recepte za turšije sa karfiolom, supe sa karfiolom i salate sa karfiolom su među najtraženijima. Pored toga, karfiol je veoma blizak srodnik brokolija i obe vrste povrća se mogu zamenjivati u skoro svim receptima.

Mnoge domaćice pristupaju pripremi karfiola sa pomešanim osećanjima, jer kada se karfiol termički obrađuje on ispušta fito-hranljive materije, što su u praksi mirišljava jedinjenja sumpora. ali i ovaj problem može se izbeći kada se vreme pripreme karfiola svede na minimum.

Blanširanje karfiola je lako i ne traži nikakve specijalne kulinarske veštine. Glavicu iskidajte na male cvetiće, koje zatim spuštajte u vrelu posoljenu i limunovim sokom zakiseljenu vodu gde ih kuvajte 5-6 minuta. Nakon toga izvadite ih i odmah ih potopite u ledenu vodu, kako bi zaustavili proces kuvanja.

Blanširani karfiol je gotov da se pretvori u aromatični pohovani karfiol ili u pikantnu salatu sa karfiolom.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji