Kako se blanšira karfiol?

Kako se blanšira karfiol?
Fotografije: bonapeti.rs

Karfiol pripada porodici kupusa, ali od svih vrsta kupusa njega organizam prima najlakše. Celuloza koja potiče iz karfiola je dosta nežnija od celuloze iz kupusa, pa čak i konzumiranje velikih količina karfiola ne dovodi da stvaranja gasova u crevima.

Zbog ove karakteristike, karfiol se smatra izuzetno korisnom dijetetskom namirnicom i recepte za turšije sa karfiolom, supe sa karfiolom i salate sa karfiolom su među najtraženijima. Pored toga, karfiol je veoma blizak srodnik brokolija i obe vrste povrća se mogu zamenjivati u skoro svim receptima.

Mnoge domaćice pristupaju pripremi karfiola sa pomešanim osećanjima, jer kada se karfiol termički obrađuje on ispušta fito-hranljive materije, što su u praksi mirišljava jedinjenja sumpora. ali i ovaj problem može se izbeći kada se vreme pripreme karfiola svede na minimum.

Blanširanje karfiola je lako i ne traži nikakve specijalne kulinarske veštine. Glavicu iskidajte na male cvetiće, koje zatim spuštajte u vrelu posoljenu i limunovim sokom zakiseljenu vodu gde ih kuvajte 5-6 minuta. Nakon toga izvadite ih i odmah ih potopite u ledenu vodu, kako bi zaustavili proces kuvanja.

Blanširani karfiol je gotov da se pretvori u aromatični pohovani karfiol ili u pikantnu salatu sa karfiolom.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji