Bonapeti.rs»Saveti»Koliko soli se stavlja u pršutu?

Koliko soli se stavlja u pršutu?

Mariana V.Mariana V.
Džedaj
1651
Koliko soli se stavlja u pršutu?

Pršuta je delikates, koji je veoma popularan kod nas. Ona se priprema od svinjskog, telećeg, ovčijeg ili kozijeg mesa i dolazi na našu trpezu iz turske kuhinje. Ime, koje se koristi je pastrma i dolazi od turske reči bastrma, što znači pritisnuto meso. Priprema ovog sirovo soljenog i sušenog mesa uopšte nije teška.

Najvažnije je da kupite sveže meso, koje treba da nasečete uzduž mišićnih vlakana, nikako poprečno. Za soljenje možete koristiti morsku ili običnu kuhinjsku so, a količina soli zavisi od mesa i posude u kojoj ćete soliti meso.

Samo soljenje mesa može biti po suvoj tehnologiji, gde se komadi mesa stavljaju na slojeve soli debljine najmanje 1-2 prsta ili se meso može marinirati u slanoj salamuri velike gustine. Slana salamura za pripremu pršute se priprema lako. Pomešaju se voda i so, a nakon toga se stavlja sveže jaje u ljusci. Dodaje se so, dok jaje ne ispliva na površinu.

Pršuta koja se stavlja na so ili koja se marinira u slanom rastvoru, ostavlja se da se usoli dobro, a meso treba da odstoji najmanje 48 sati na soli ili 72 sata u salamuri. Nakon toga, meso treba da se opere u mlakoj vodi i da se začini odabranom mešavinom začina. Obično se ova smesa začina pravi od piskavice, aleve paprike, čubra, kumina, bibera i dr. Začinjena pršuta se stavlja na suvo i provetreno mesto, obešena da se suši.

Gotovu pršutu možete konzumirati kao meze uz pivo i rakiju ili možete pripremiti svinjetinu sa pivom i pršutom, a taj specijalitet će oboriti vaše goste sa nogu. Još recepata sa pršutu možete pronaći na našoj stranici.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji