Za šta su korisne urme?

Za šta su korisne urme?

Urme su plodovi palme, koja raste uglavnom u suvim i tropskim i subtropskim predelima Afrike i Azije. Urme su veoma ukusne, ali i veoma korisne, a kod nas se uglavnom mogu pronaći sušene.

Važno je da kažemo da sušene urme sadrže dosta kalorija, jer u njima ima velikih količina voćnog šećera. Pored toga, one su bogate bakrom, gvožđem, magnezijumom, cinkom, manganom, aluminijumom, kobaltom i drugim elementima.

U urmama se mogu pronaći 23 vrste različitih aminokiselina, kojih nema u jabukama, bananama i pomorandžama, naprimer. One su bogate vitaminima A, A1, C, B1, B2, B6, kao i niacinom, riboflavinom, panteotenskom kiselinom i dr.

Redovna konzumacija urmi smanjuje rizik od pojave karijesa i srčanih oboljenja. Pored toga, urme pojačavaju imuni sistem i smanjuju rizik od malignih oboljenja. Urme imaju osobinu da pojačavaju imunitet, da smanjuju osećaj umora i da povećavaju izdržljivost i koncetraciju.

Urme imaju sposobnost smanjivanja lošeg holesterola i poboljšavaju rad mozga skoro za 20%. Nekoliko urmi na dan smaćiće rizik od bolesti jetre. Urme se preporučuju trudnim ženama, kao i osobama sa poremećenim metabolizmom, koji je posledica loše funkcije štitne žlezde, zbog visokog sadržaja joda u urmama.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji