Kako da osušimo nanu?

Kako da osušimo nanu?
Fotografije: bonapeti.rs

Nana je jedna veoma aromatična i korisna biljka, koja ima niz koristi za naš organizam - deluje umirujuće, antiseptično i umiruje bolove. Veoma se često koristi kod lošeg zadaha iz usta, nesanice, dijareje, nervoze, bolova u stomaku.

Nana reguliše menstrualne bolove, pomaže kod hemoroida, mučnine, povraćanja, dijabetesa i nedostatka apetita, kamena u žuči i čira na želudcu. Osim kao sveža, nana se može korisiti i osušena.

Za medicinske potrebe koriste se samo listovi nane, koji se beru malo pre cvetanja - tokom jula i avgusta. Sakupljajte nanu rano ujutru, pre nego što se podigne rosa. Listove sušite u senci ili u sušari, ali na temperaturi ne većoj od 30 stepeni.

Pravilno osušeni listovi nane odozgo treba da imaju tamno zelenu boju, a odozdo da su svetlo zeleni. Treba da imaju prijatan miris i lagano ljut ukus. Čuvajte ih na prohladnom i tamnom mestu.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji