Kako selen utiče na srce?

Kako selen utiče na srce?

Selen se smatra osnovnim antioksidantom u ljudskom organizmu. On ima izuzetno važnu ulogu za zdravlje čoveka. Selen čuva ćelijsku membranu i smanjuje rizik od raka i oboljenja srca i krvnih sudova.

Niz istraživanja pokazuje da redovan unos selena u malim dozama (ne više od 50 mg dnevno) smanjuje opasnost od pojave raka debelog creva, raka prostate i raka pluća. Pored toga, selen usporava proces starenja, izuzetno je efikasan kod lečenja peruti i ima osobinu da sačuva elastičnost tkiva.

Postoje dve oblasti u našem organizmu, gde se produženi deficit selena izuzetno snažno manifestuje - srce i zglobovi. Deficit selena se posebno jako odražava na srce, zbog čega ga nikako ne bi trebalo dopustiti.

Redovan unos selena pokazuje efekte kod lečenja srčane aritmije i smanjuje verovatnoću od iznenadne smrti zbog narušene srčane funkcije. Selen ima preventivno i zaštitno dejstvo na srce, a to se posledica njegovog učešća u sintezi glutation peroksidaze.

Glutation peroksidaza je enzim, koji održava antioksidacijsku aktivnost na račun ograničavanja sadržaja otrovnih metala u organizmu, kao što su kadmijum, živa, olovo, jer upravo oni oštećuju tkivo srca.

Selen ima osobinu da čuva srce od srčanih aritmija, gubljenja tkiva, nedostatka kiseonika, toksičnog delovanja lekova i od Kešanove bolesti.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji