Za šta je korisna hajdučka trava?

Za šta je korisna hajdučka trava?

Hajdučka trava je među najpoznatijim i najrasprostranjenijim biljkama u celom svetu. Hajdučka trava je biljka pokrivena sivim dlačicama, dostiže visinu oko jednog metra. Korisna svojstva hajdučke trave su poznata ljudima još u dalekoj prošlosti.

Još tokom 4. veka, lekar Marcelus Empirikus je preporučivao hajdučku travu kod krvarenja iz nosa. U Srednjem veku hajdučka trava je među najcenjenijim i najviše gajenim lekovitim biljkama, a naročito su je gajili dominikanci i benediktinci i od nje proizvodili sok protiv stomačnih problema i kamena u bubregu.

Biljka je poznata po svom protivupalnom dejstvu, a koristi se i za ublažavanje bolova, kao antibakterijsko i umirujuće sredstvo spoljašnjom upotrebom.

Čaj od hajdučke trave ima blagotvoran uticaj na povećanje apetita i lučenje želudčanih sokova, može da se koristi kao antispazmatično sredstvo i kao tonik. Često se koristi kao sedativno sredstvo kod žena u klimakterijumu, kod belog pranja, menstrualnih problema, kao i kod zaustavljanja krvarenja.

Smatra se da čaj od hajdučke trave ima umirujuće sredstvo kod bolova i preporučuje se njegova redovna upotreba kod osoba koje imaju problema sa žučnom kesom ili pate od infekcija jetre. Čaj od hajdučke trave može da se koristi za ispiranje usta kod upale sluzokože usta i kod krvarenja desni.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji