bonapeti.rs»Saveti»Može li da se napravi sitan sir od lagano prokislog svežeg mleka?

Može li da se napravi sitan sir od lagano prokislog svežeg mleka?

MarianeMariane
Džedaj
1259769
Može li da se napravi sitan sir od lagano prokislog svežeg mleka?

Sitan sir je jedan od proizvoda koji imaju široku upotrebu u bugarskoj kuhinji.

Nema čoveka, ko se sa setom ne seće ukusne pite sa sitnim sirom svoje bake.

Kao privrženici zdrave ishrane, možemo propustiti da spomenemo kolač od jabuka sa sitnim sirom ili omiljeno predjelo muškaraca - Šopski kavijar, ali sigurno nećemo propustiti da naglasimo da je sitan sir jedan od onih važnih proizvoda, koji treba da budu na našoj trpezi redovno.

Nećemo se zaustavljati da bi detaljnije objasnili različite načine pripreme sitnog sira u domaćim uslovima, jer svaka domaćica ima svoj poseban i oprobani recept.

Ponekad se dešava da sveže mleko čuvamo u neodgovarajućim uslovima ili da ono stoji duže vreme i da se u tom periodu lagano ukiseli. Tada se pojavljuje pitanje, može li se od tako lagano ukiseljenog mleka napraviti sitan sir.

Dobra vest je da lagana fermentacija, usled koje se mleko lagano ukiselilo, nije nikakva prepreka da se od njega napravi sitan sir. Dovoljno je da postavite mleko u odgovarajuću posudu i da ga prokuvate.

Kada dostigne tačku ključanja, mleko će se preseći, belančevine će koagulirati i umesto prokislog svežeg mleka, koje nema nikakvu upotrebnu vrednost u kuhinji, dobićete ukusan domaći sitan sir.

Preporučuje se da nakon što se ohladi, vurdu čuvate na odgovarajućoj temperaturi u frižideru ili u zamrzivaču.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji