Šta da radimo sa preostalim žumancima?

Šta da radimo sa preostalim žumancima?
Fotografije: bonapeti.rs

Sakoj domaćici se bar jednom desilo da joj ostanu žumanca nakon što je pripremila neki od omiljenih deserata deci. Kod dosta recepata se koriste samo belanca, kao kod pripreme puslica, naprimer.

U tim slučajevima, svako se čudi šta da uradi sa preostalim žumancima. Preostala neiskorišćena žumanca mogu da se iskoriste za različite stvari, umesto da ih jednostavno bacite.

Evo nekoliko predloga šta da uradite od preostalih žumanaca, koji će vam se dopasti.

Kada vam ostanu žumanca, možete pripremiti ukusan krem od žumanaca ili krem brule. Takođe, možete da napravite domaće eklere ili različite vrste mafina. Preostala žumanca mogu da se lako pretvore u domaći majonez ili da budu osnova za ukusan kolač.

Žumanca se ne koriste samo u kulinarstvu, već od njih možete napraviti i idealnu masku za kosu i lice. Žumance sadrži dosta vitamina, minerala i korisnih materija. Žumance ima hidrantno dejstvo, što ga čini idealnim za suvu i oštećenu kosu. Maske sa žumancem se prave kod opadanja kose, protiv peruti i za brži rast kose.

Ovo je jedna fantastična mogućnost za tretman lepote dok kuvate. Jaje je neutralna namirnica, koja je veoma korisna u kozmetici. Od preostalih žumanaca možete napraviti različite maske u zavisnosti od tipa kože ili možete prihraniti svoju kosu.

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji