Bonapeti.rs»Saveti»Kako se suši kopriva?

Kako se suši kopriva?

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
339155
Kako se suši kopriva?

Kopriva nije samo biljka, već je i među omiljenim namirnicama u kuhinji. Čim se pojavi sveža kopriva, odmah žurimo da pripremimo aromatičnu koprivu sa jajima i sirom. A ljubitelji piva uvek zadrhte na pomen neverovatnih pečenih ćuftica sa krompirom i koprivom, koje pripremamo svakog proleća.

Branje koprive nije prijatan posao, zbog toga što su listovi koprive prekriveni tankim iglicama i pri dodiru se iz njih ispušta sok koji žari. Kopriva se koristi za pripremu mnogih jela i čaja.

Pored kuhinje, kopriva se koristi i kod lečenja čitavog niza oboljenja. Koristi se kod anemije, artritisa i ekcema. Ova biljka koja žari je poznata po svojstvu da zaustavlja krvarenje, ali i kao lek kod anemije i ima diuretska svojstva.

Prednost koprive je i to što se pronalazi lako i besplatna je. Svako može da je ubere i da je koristi kao lek.

Tokom proleća, kada ima mnogo koprive, dobro je da se ona priprema kao jelo, da se stavlja u čorbe ili da se jede kao salata. Tada je vreme i za sušenje koprive, kako bi se sačuvala za zimu, kada se ne može pronaći sveža.

Ako hoćete da osušite koprivu, dobro je da je berete kada počne da sveta. Tada kopriva sadrži mnogo vitamina i korisnih supstanci.

Kako se suši kopriva? Ubrana kopriva se pažljivo opere i ostavlja se da se ocedi. Nakon toga se kopriva rasprostre na mestu bez direktne sunčeve svetlosti. Ako je sušite na suncu, izgubiće mnoga korisna svojstva i sastojke koje sadrži. Mesto na kome sušite koprivu treba da ima dobar protok vazduha.

Odozgo, možete koprivu da prekrijete gazom. Kada se kopriva potpuno osuši, čuvajte je u vrećicama od papira i na suvom i provetrenom mestu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji