Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pripremaju kompoti?

Kako se pripremaju kompoti?

Nina IvanovaNina Ivanova
Šef kuhinje
47237
Kako se pripremaju kompoti?

Ima različitih tajni i trikova, koje je dobro da znate, ako ste odlučili da pravite domaći kompot. Nepravilno konzerviranje i konzumiranje pokvarenih kompota može da ima i teške posledice za vaše zdravlje.

Jedna od tajni, kada pravite kompot, je da ne sipate suvi šećer preko voća, već da voće prelivate šećernim sirupom. Sirup treba da bude vruć. Voda za kompot ne treba da bude hladna.

Kod sterilisanja voća, mikroorganizmi se uništavaju na temperaturama od 75 do 100 stepeni. Kod ove visoke temperature se dobija vakuum i tegle se zatvaraju veoma dobro, a to sprečava bakterije da uđu u teglu.

Osnovni koraci kod pripremanja kompota su:

Uvek birajte voće, koje je potpuno zdravo, bez oštećenja, kvalitetno i sveže ubrano. Pripremite voće koje imate nameru da konzervirate istog dana. Čistoća je od posebne važnosti kod pripreme kompota.

Voće treba da operete i očistite idealno. To se odnosi i na tegle i sve posude, koje ćete koristiti tokom pripreme. Tegle i poklopce operite vodom i sredstvom za pranje posuđa i ostavite ih da se osuše. Dobro odaberite tegle. Moraju da budu čvrste i od debelog stakla, da se ne bi slomile kod kuvanja.

Poklopci treba da su čvrsti i da dobro prianjaju, kako bi se tegle idealno zatvorile. Najbolje je da koristite potpuno nove poklopce za zatvaranje tegli sa kompotom. Pre zatvaranja, dobro je da iskuvate poklopce na 5 minuta i da ih ostavite u vrućoj vodi, dok ne dođe momenat zatvaranja.

Pripremljeno voće sipajte u tegle uz pomoć širokog levka. Uverite se da je ivica tegle čista, pre nego što je zatvorite. Ako ima potrebe, obrišite suvom krpom. Ako ima ostataka voća po ivici tegle, to će dovesti do pojave buđi i razvoja bakterija u zatvorenoj tegli.

Ako je tegla okrugla (kakve su u većini slučajeva), punite je do donje ivice grla tegle. Ako je tegla drugačijeg oblika, punite je do 2 centimetra od vrha. Dok punite tegle, starajte se da se smesa pravilno rasporedi. Možete lagano da lupkate teglu preko mekane krpe. Poklopac zatvorite uz pritiskanje.

U odgovarajuću posudu za kuvanje poređajte tegle preko krpe koju ste stavili na dno. To će sprečiti da se udaraju o dno i da se slome za vreme kuvanja. Voda mora da potpuno prekrije tegle.

Temperatura vode obavezno mora da bude ista kao temperatura sadržaja tegli. Ako je sadržaj tegli topao i voda mora da bude topla i obrnuto.

Treba da tačno poštujete recept za kuvanje i temperaturu kuvanja. Vreme kuvanja se meri od momenta kada se voda zagreje do neophodne temperature. Održavajte temperaturu stalnom, kada je dostignete.

Kada završite sa kuvanjem, odmah izvadite tegle i stavite ih okrenute poklopcem na dole na ravnu površinu. Ako ih ostavite da se ohlade u vodi, umanjićete rok trajanja kompota. Ostavite tegle na sobnoj temperaturi i pokrijte ih krpom. Tegle treba da se polako ohlade, kako se ne bi slomile.

Pregledajte poklopce i ako je nekli poklopac podignut, odmah sklonite tu teglu, jer to znači da nije hermetički zatvoren. Sadržaj ovakve tegle konzumirajte odmah, jer ne može da izdrži duže vreme.

Tegle je dobro da čuvate na tamnom, suvom i prohladnom mestu. Povremeno proveravajte poklopce i gledajte da se ne pojave mehurići u tegli. Ako primetite bilo šta neobično, najbolje je da odmah bacite sadržaj ovih, najverovatnije pokvarenih tegli.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji