Bonapeti.rs»Saveti»Može li se napraviti sitan sir od presečenog mleka?

Može li se napraviti sitan sir od presečenog mleka?

Bilyana VladovaBilyana Vladova
Šef kuhinje
22138
Može li se napraviti sitan sir od presečenog mleka?

Sitan sir je mlečni proizvod, koji se u nekim mestima naziva i vurda. Najviše se dobija od produkata koji ostaju nakon primarne obrade mleka.

Sitan sir se proizvodi dugo vremena u domaćinstvima i na farmama. Sitan sir je koncetrat mlečnih belančevina - kazeina, albumina i globulina. Sadrži oko 20 aminokiselina, a većina od njih je nezamenjiva. Bogat je metioninom, solima kalcijuma i fosfora, kao i vitaminima iz B grupe.

Sitan sir je sekundarni proizvod i veoma često se njegovi kvaliteti potcenjuju, ali je on, pored toga što je veoma ukusan i veoma zdrav. Pomaže kod gihta, psorijaze, kod bolova u uvu, kod visoke temperature i kod mnogih drugih bolesti.

Ako se prilikom kuvanja mleka ono preseče, nemojte žuriti da ga odmah bacite. Na dva litra presečenog mleka dodajte malo po malo jednu kašiku sirćeta. Promešajte mleko i ostavite ga da se kuva još malo. Po želji, možete dodati i kuhinjske soli, a ako je ne dodate, dobićete neslan sitan sir. So se stavlja prema individualnom ukusu.

Nakon minute od dodavanja sirćeta u mleku će se formirati komadići sitnog sira. Nastavite da kuvate još 5 minuta i nakon toga sve procedite kroz gazu.

Sitan sir čuvajte u frižideru, a može se čuvati i nekoliko nedelja bez problema. Jedan od najukusnijih recepata sa sitnim sirom je punjene paprike sa jajima i sitnim sirom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji