Šta je konkase?

Šta je konkase?

Reč konkase ima francusko poreklo od reči concasser, što u slobodnom prevodu znači smrviti, samleti. Obično se povezuje sa kulinarskom tehnikom koja se primenjuje u obradi paradajza.

Ovde je reč o svima dobro poznatom konkase paradjazu.

Kako se pravi konakse paradajz? Videćete, veoma lako.

Kod ove tehnike, oštrim nožem se zreli, ali ne i prezreli paradajz zaseče u krst u donjem delu i zatim se potopi u šerpu sa vrelom vodom na deset-petnaest sekundi. Nakon toga se paradajz izvadi i odmah se prebacuje u posudu sa ledenom vodom.

Ovakva šok promena temperature olakšava skidanje ljuspe sa paradajza. Nakon toga, svaki paradajz se preseče na 4 dela i uz pomoć kašike ili noža se očisti od semenki i soka.

Preostali mesnati deo paradajza se nasecka na sitne kockice. Paradajz konkase se koristi u sosevima za picu ili testenine. Može se poslužiti i kao prilog preko hrskavih brusketa. Takođe, može da bude idealni dodatak pečenoj ribi ili morskim plodovima.

Ista tehnika se može primeniti i kod drugog povrća ili voća. Predlažemo vam da probate naš recept za prženi patlidžan konkase.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji