Koje meso može da se jede kod problema sa želucem i žučnom kesom?

Koje meso može da se jede kod problema sa želucem i žučnom kesom?
Fotografije: bonapeti.rs

Kod problema sa želucem i žučnom kesom obavezna je stroga dijeta. Nije dozvoljena pikantna hrana, pržena hrana, slano, kiselo, ljuto. preporučuje se da su namirnice pre svega kuvane ili pečene, ali bez začina. Dozvoljava se malo soli.

Meso treba da bude nemasno, bez masnoća, a piletina treba da bude bez kožice. Od pilećeg mesa je dozvoljeno da se jede belo meso i meso od bataka. Ono treba da bude skuvano ili pečeno u rerni ili na roštilju. Nije dozvoljeno da se jede pržena piletina, niti pikantna piletina.

Pile na roštilju iz prodavnica, takođe nije dozvoljeno, jer se priprema sa mnogo začina, a na nekim mestima i u različitim marinadama. Svi začini iritiraju sluzokožu želuca i prave probleme kod upale žuči. Pile na roštilju možete da pripremite kod kuće. Ne zaboravite da odstranite kožicu i krilca.

Riba, koje se može konzumirati, je rečna ili morska, ali nikako ne treba da bude masna. Kod problematičnog želuca ili žuči dozvoljene su sledeće vrste ribe: mrena, klen, crvenperka, mladi šaran, pastrmka, štuka, bela riba. Priprema se pečena u rerni ili na roštilju sa malo soli. Možete je pripremiti i kuvanu na pari.

U nikakvom slučaju se ne dozvoljava pržena riba kod problema sa želucem i žučnom kesom. Riblje konzerve takođe nisu dozvoljene. Slana i dimljena riba je strogo zabranjena. Ove vrste ribe su sa velikim količinama soli i veoma su masne i teške.

Druge vrste mesa, koje su dozvoljene su: zečetina, jagnjetina i govedina. Možete da jedete i teletinu.

Zabranjene su paštete, kobasice i konzerve sa mesom.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji