Koliko grama je težak jedan srednji avokado?

Koliko grama je težak jedan srednji avokado?

strongAvokado (Persea americana) je drvo koje uvek ima zeleno lišće i iz porodice je lovora, srednje visine od 15 do 30 metara, a listovi su veliki i zeleni. Poreklo vodi iz Centralne Amerike i ima nekih dokaza da su njegovi plodovi konzumirani još u vreme Acteka i Maja - pre više od 8000 godina.

U prevodu, ime ovog voća, na lokalnom jeziku nahuatal, znači testis i očigledno je da je ime dobilo zbog ogromne sličnosti sa ovim delom ljudskog tela.

Avokado je obično težak oko 150-250 g, ali ima i vrsta sa težim plodovima, koji mogu dostići do 1 kg, ali ima i manjih vrsta. Sve ovo zavisi od uslova u kojima se avokado gaji, a drvo najbolje uspeva u plodnoj zemlji sa velikom količinom vlage u njoj. Drvo cveta tokom zime i nakon 8-10 meseci je prepuno plodovima zelene boje koji oblikom podsećaju na krušku.

Avokado je kao banana, raste na drvetu, ali sazreva tek kada se ubere. Nakon sazrevanja plodovi postaju tamno zeleni ili čak tamno ljubičasti. Mesnati deo je boje krema, bezukusan je, ali sa prijatnim mirisom. U sredini ploda je koštica braon boje.

Avokado je voće sa visokim sadržajem masnoća i kalorija - 100 g avokada sadrži skoro 170 kalorija. Laganog mirisa i teksture maslaca, avokado je među najpopularnijim voćem, a kalorično je skoro kao koštunjavo voće.

Avokado sadrži mnogo više proteina od drugih vrsta voća. Koristan je za srce i preventivno deluje na začepljenje krvnih sudova. Zbog prisustva vitamina A, C i E, voće ima anti oksidaciono dejstvo. Pomaže kod izbacivanja toksina iz organizma.

Redovna konzumacija avokada smanjuje i koncetraciju holesterola. Avokado je voće, koje sadrži gvožđe i veoma odgovara osobama koje pate od anemije. Preporučuje se kao hrana za trudnice i decu, zbog velikih količina vitamina, minerala i proteina.

Sazreli plod avokada ima delikatni ukus maslaca. Plod se preseče na pola, polovine se zavrte u suprotnim pravcima kako bi se osobodila koštica. Koštica (seme) se uklanja pomoću kašike, a kora se oljušti prstima. Mesnati deo se naseče na kockice željenih dimenzija.

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji