Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi vinski sos i za šta se koristi?

Kako se pravi vinski sos i za šta se koristi?

Diana AndrovaDiana Androva
Kuvar
92022
Kako se pravi vinski sos i za šta se koristi?

Vinski sos je sos u kulinarstvu, pripremljen od vina kao osnovnog sastojka, koji se zagreva i meša sa maslacem, biljkama, začinima, lukom, belim lukom i drugim sastojcima. Mogu da se koriste nekoliko vrsti vina, naravno i crna i bela vina.

Postoji nekoliko vrsta vinskih soseva i koriste se u nogim jelima, uključujući i jela od morskih plodova, domaće živine i goveđeg mesa. Vinski sosevi se povezuju sa francuskom kuhinjom.

Vinski sos može da se koristi u jelima od morskih plodova, kao i u jelima od tunjevine i lososa. Sos od belog vina je opisan kao klasičan sos za ribu. Koristi se i za jela od domaće živine - piletina, prepelica i dr.

Švajcarska šnicla se ponekada priprema savinskim sosom. Uz njega se pripremaju i jela od svinjskog mesa, a naročito od svinjskog i telećeg bifteka. Može da se koristi i za jela od zečetine i za neka jela od divljači.

Vinski sos je ponekad koristi kao marinada za pripremu morskih plodova, kao naprimer haringa u vinskom sosu, koja se priprema tako što se sušena haringa potopi u sirće i vinski sos.

To se može uraditi i sa ribom i sosom u tegli. Vinski sos se za ovu priliku priprema tako što se prokuvaju sirće, vino, luk, šećer i začini (lovorov list, cimet, karanfilić, piment, đumbir, muskatni oraščić i biber). Nakon toga sos se ostavi da odstoji i da začini puste svoju aromu. Nakon toga se sos koristi za mariniranje haringe.

Ovo je klasičan recept za vinski sos, koji odgovara pripremi goveđeg mesa ili piletine, naravno ako je moguće domaće.

Treba vam 250 g arpadžika (sitni crni luk), 4 kašika maslinovog ulja, 1 čen belog luka, lagano izgnječenog, ruzmarin, 5 kašika balzamiko sirćeta, 400 ml crnog vina i maslac.

Sotirajte sitni luk u šerpi srednje veličine sa maslacem na visokoj temperaturi oko 3 minuta, dok se luk lagano ne karamelizuje uz često mešanje. Začinite prstohvatom bibera i dodajte beli luk i ruzmarin.

Nastavite kuvanje još 3 minuta, uz često mešanje, kako bi sprečili da luk zagori. Sipajte balzamiko sirće i kuvajte dok ne ispari, nakon toga dodajte vino i kuvajte dok se ne redukuje na 1/3. Ako želite, možete sos procediti kroz cediljku.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji