bonapeti.rs»Saveti»Kakva je razlika između prošuta i hamona?

Kakva je razlika između prošuta i hamona?

Elena MatevaElena Mateva
Pomoćnik kuvara
183
Kakva je razlika između prošuta i hamona?

Prošuto i hamon - imena ovih specijaliteta često se mešaju u prodavnici i restoranima, a među njima ima razlike. U praksi, prva značajna razlika između prošuta i hamona je povezana sa geografskim poreklom ove šunke.

Drugim rečima, hamon ili tačnije Jamon Serrano je iz Španije, a prošuto ili Prosciutto di Parma ili Parma Ham je iz Italije. Ukratko, razlika između hamona i prošuta je jednostavno razlika izmeđi španske sušene šunke i italijanske sušene šunke.

Da krenemo od prošuta.

Prošuto je ialijanska reč za šunku. To je italijanska sušena šunka od svinjskog buta, koja je uobičajeno tanko nasečena i u tom obliku se zove prošuto krudo na italijanskom ili jednostavno crudo.

Prošuto se pravi od specijalne sorte svinja, koje se hrane specijalnom hranom, a ta hrana se sastoji od ostataka proizvodnje parmezana. Za proizvodnju prošuta se koristi meso zadnjih nogu svinja - but. Oni se dobro utrljaju solju i ostavljaju se da sazrevaju najmanje 10 meseci. Za vreme procesa zrenja, šunka gubi više od jedne četvrtine težine. Ovo je posledica gubitka vlage, kao posledica delovanja soli. Kao rezultat, ukus je koncentrovaniji.

Postoje dve osnovne vrste šunke hamon ili Jamon. Jamon Iberico, koji se smatra najboljom šunkom. Odlikuje se tamnim mesom sa veoma malom količinom masnoća. Cena je poprilično paprena, jer se proizvodi samo od butova crnih iberijskih svinja, koje se hrane samo žirom i proces zrenja šunke je nikako kraći od 36 meseci. Jeftinija varijanta hamona je Jamon Serrano, koji se pravi od butova svinja iz roda landras i suši se od 18 do 24 meseca.

Kao zaključak, hamon dolazi iz Španije, a prošuto iz Italije. Hamon se proizvodi od konkretne vrste svinja, koje imaju specijalnu ishranu i obično se suši duže vreme, što dovodi do proizvoda sa manje vlage, ali ipak sa super aromatičnim mesom, punim ukusa.

Prošuto se pravi od šireg opsega svinja, pa čak i od veprova, a te životinje imaju drugačiju, malo raznovrsniju ishranu. Prošuto ima gladak i lako slani ukus.

Šunka Prošuto, po svom kvalitetu je kao i većina drugih sličnih proizvoda u svetu.

Sa druge strane, hamon ili Jamon Iberico, je jednostavno najbolje što možete da probate ikada. Napravljen je od specijalne vrste svinja, koje su jele samo žir u prirodi. Ukus i tekstura ove šunke je potpuno različita, a i cena takođe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji