bonapeti.rs»Saveti»Da li se patlidžan ljušti kod kuvanja?

Da li se patlidžan ljušti kod kuvanja?

Bilyana VladovaBilyana Vladova
Početnik
22015
Da li se patlidžan ljušti kod kuvanja?

Patlidžan ili plavi patlidžan je povrće, koje je široko upotrebljavano u kuhinjama celog sveta. Jela sa patlidžanom su tipična za tursku nacionalnu kuhinju, a nema šanse da ne spomenemo čuveno jelo imambaildi. Zemlja porekla ovog povrća je Indija.

Patlidžan je blizak rođak krompira i paradajza. Na našim prostorima je poznata tamna verzija plavog patlidžana, a njegova boja može da ide od tamno ljubičaste, pa sve do potpuno bele boje. Patlidžan koji je tamniji, najviše štetti žučnoj kesi, a beli je najbolji za organizam.

Među najrasprostranjenijim i najviše obožavanim jelima od patlidžana treba da izdvojimo kjopoolu, musaku, đuveč, baba ganuš i mnoga druga jela.

Kod pripreme postoje dve varijante, da li se patlidžan ljušti ili ne. Kada se on peče ceo, bez značaja da li se to radi na roštilju ili u aparatu za pečenje paprika, uvek se peče sa korom i ljušti se tek nakon pečenja i laganog stajanja u poklopljenoj posudi.

Druga varijanta za pripremu patlidžana je ta kada ga koristimo za pripremu jela nasečenog na kockice ili kriške, a pre toga ga ljuštimo u obliku zebre. Oljušti se jedna traka kore, a druga se ostavi i tako se ređaju, dok se ne oljušti ceo patlidžan. Nikada nemojte ljuštiti celu koru patlidžana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji