bonapeti.rs»Saveti»Zbog čega je koristan kalijum u organizmu?

Zbog čega je koristan kalijum u organizmu?

Zbog čega je koristan kalijum u organizmu?

Element iz Mendeljejevog periodičnog sistema, koji se zove kalijum je najbolji predstavnik dvosmislenosti Univerzuma. Zajedno sa natrijumom, kalijum normalizuje rad srca i reguliše balans vode u organizmu.

Kalijum je u isto vreme i deo jakog otrova, koji je poznat od davnina - cijanida, cijankalijuma ili kalijum cijanida. Šta je to kalijum i zbog čega je kalijum koristan u organizmu?

Uloga kalijuma u ljudskom organizmu je važna. Pravilan rad mišića i nerava zavisi od ravnoteže natrijuma i kalijuma u organizmu. Kalijum učestvuje u regulisanju metabolizma vode i soli, održava optimalno stanje kiselo-alkalne sredine.

Enzimi se aktiviraju kroz delovanje kalijumovih jedinjenja. Kalijum poboljšava aktivnost miokarda u situacijama metaboličkog disbalansa.

Jedinjenja kalijuma osiguravaju normalno funkcionisanje mekih tkiva, od kojih se sastoje krvni sudovi, kapilari, mišići, jetra, bubrezi, ćelije mozga, endokrine žlezde i drugi organi.

Kalijuma ima i u ćelijskoj tečnosti. Zahvaljujući kalijumovim solima, višak vode se efikasno eliminiše iz tela, nadustost se brzo eliminiše i olakšava se oslobađanje od urina.

Kao dodatak, uloga kalijuma u ljudskom telu je i ta, da je ovaj mikroelement nezamenjiv agens protiv arteroskleroze, koji sprečava gomilanje soli natrijuma u ćelijama i krvnim sudovima.

Kalijum smanjuje verovatnoću da ćete osetiti hronični umor.

Poštovaoci niskokaloričnih dijeta, ljubitelji intenzivne fizičke aktivnosti i odrasle osobe imaju potrebu za optimalnim nivoom kalijuma u organizmu. Potrebe ljudskog tela za kalijumom se određuju na osnovu telesne mase, fizičke aktivnosti, opšteg fiziološkog stanja, pa čak i od mesta boravka.

Nedostatak kalijuma u organizmu

Nedostatak kalijuma povećava rizik od metaboličkih abnormalnosti koje se javljaju u ćelijama miokarda. Stalni nedostatak kalijuma u ​​organizmu dovodi do lošeg održavanja ritma kontrakcije srčanog mišića što često dovodi do infarkta. U uslovima niskog nivoa kalijuma ometa se regulacija krvnog pritiska i razvija se erozija sluzokože.

Jasni primeri su ulceracije (čirevi) želuca i dvanaestopalačnog creva i erozije grlića materice. Postoji rizik od prevremenog prekida trudnoće. Pacijenti se često žale na suvu kožu, slabosti i bledu boju kose i na slab oporavak oštećene kože.

U nedostatku kalijuma se često javlja mišićna slabost, ali postoje i drugi simptomi nedostatka kalijuma - nedostatak daha, češće mokrenje, brzo umaranje, mučnina do povraćanja, zbunjenost, grčevi.

Znatno odsustvo kalijuma u ​​telu dovodi do pojave neuralgičnog bola. Kada se javi dečja paraliza, proliv i povraćanje kod dece, neophodno je da se proveri snabdevanje kalijumom u ​​telu deteta.

Višak kalijuma u telu

Višak kalijuma u organizmu dovodi do nedovoljne aktivnosti kore nadbubrežne žlezde i akutnog nefritisa. Ako postoji višak kalijuma u ​​telu, može se javiti uzbuđenje, adinamija, nenormalno funkcionisanje srčanog mišića, pojačano lučenje urina, neprijatan osećaj u ekstremitetima. Obično se ovi simptomi viška kalija javljaju zbog neuhranjenosti.

Veliki višak kalijuma u ​​telu ometa rad srčanog mišića, remeti funkcionisanje bubrega, što dovodi do taloženja kalijumovih soli u tetivama i povećava rizik od kamena u bubregu. Između ostalog, višak kalijuma u ​​telu može biti uzrokovan trovanjem sa lekovima koji sadrže kalijum. U nekim slučajevima primećuje se i paraliza ekstremiteta.

Koji proizvodi i namirnice sadrže kalijum

Kalijumova jedinjenja se sadrže uglavnom u proizvodima biljnog porijekla. Velika količina kalijuma se nalazi u hlebu, krompiru, dinjama, lubenicama. Značajan sadržaj kalijuma je karakterističan za pasulj, soju, grašak. U nekim žitaricama, na primer, u ovsenoj kaši i pšenici, takođe imapuno kalijuma.

Moćan izvor kalijuma je različito povrće: šargarepa, kupus, cvekla i voće kao što su jabuke, grožđe, sve agrumi, banane, kivi, avokado, sušeno voće. Kalijum sadrži i hrana životinjskog porekla - govedina, mleko, riblje meso.

U ishrani treba uzeti u obzir proizvode u kojima se kalijum skladišti u velikim količinama. Takođe treba imati na umu da upotreba proizvoda bogatih kalijumom dovodi do povećanja ekskrecije natrijuma.

U suprotnom, kod ishrane samo biljnom hranom koja je bogata kalijumom, potrebno je dodatno uzimati natrijumove lekove. Uz razumnu upotrebu prehrambenih proizvoda životinjskog porekla, ljudi dobijaju kalijum i natrijum u optimalno uravnoteženim količinama.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji