Zbog čega testo ne naraste?

Zbog čega testo ne naraste?
Fotografije: ANONYM

Zbog čega testo ne naraste? Ovo pitanje sebi postavljaju, ne samo domaćice-početnice, bez ikakvog iskustva u kuhinji, već i iskusni kuvari, koji su više puta pravili vazdušastu pogaču sa kiselim mlekom i traže razlog zbog kojeg su pogrešili.

Ponekada, možda i nemate nijednu grešku kod pripreme testa, ali i pored toga testo ne naraste. To je možda zbog toga što je neka od namirnica koju ste iskoristili nedovoljno kvalitetna ili joj je istekao rok trajanja.

Veoma je važno da pogledate rok trajanja kvasca i kada je on proizveden. Od kvasca najviše zavisi podizanje vašeg testa.

Drugi važan detalj i sastojak, bez kojeg testo ne može da naraste, jeste šećer. Ipak, nažalost, ima i šećera koji nije dovoljno sladak i teško da će testo narasti sa takvim šećerom.

Nemojte praviti grešku da stavite so u toplo mleko ili u hladnu vodu, gde treba da se aktivira kvasac. Kod aktiviranja kvasca potrebno vam je samo oko 100 ml toplog mleka ili vode, 1 ili 2 kašike šećera i oko 2 kašike brašna, plus izmrvljeni kvasac ili suvi kvasac, ali so nikako.

So dodajte u prosejano brašno.

Brašno takođe treba da bude kvalitetno i da nije vlažno i uvek se trudite da ga prosejete bar jednom.

Kada vodite računa o svim ovim detaljima i umesite testo, premažite ga sa malo ulja i pokrijte ga providnom folijom ili krpom i ostavite ga na toplom mestu da naraste.

Ako nemate toplo mesto, ugrejte vodu u šerpi i stavite posudu sa testom preko nje. Ova metoda je veoma dobra za narastanje testa, ali pratite testo i pazite da dno posude sa testom ne bude previše toplo. Ako sve ovo ispoštujete, nema načina da testo ne naraste.

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji