Da li karfiol i brokoli pomažu ili su štetni kod gastritisa?

Gastritis je veoma često oboljenje. Ono se razvija kao posledica nedovoljnog uzimanja hrane, preterivanja u konzumiranju alkohola i kao posledica infekcije Helikobakter pilori bakterijom. Želudac strada od procesa upale i bolno reaguje na hranu, pritom stvarajući bol, gađenje, kiselinu. Kod gastritisa se obavezno sprovodi lagana dijeta kojom se pokušava da se poprave funkcije sistema za varenje.

Na tržištu ima dovoljno namirnica, tako da na stolu svake porodice ima različitih jela, uključujući i kupus različitih vrsta. Čovek koji je navikao da jede takvu hranu, veoma teško je se odriče , dok mu je prepisana terapijska dijeta.

Karfiol, zahvaljujući vlaknima koja se lako vare i malom broju kalorija, je relativno prihvatljiva namirnica, i koristan je u svim starosnim dobima. On je bogat vitaminima i mikroelementima, proteinima, vlaknima, antioksidantima, organskim kiselinama, biotinom i dr.

Međutim da li karfiol pomaže kod gastritisa?

Zahvaljujući bogatom sastavu i korisnim elementima, karfiol je uključen u terapijske dijete kod patologije sistema za varenje, pa i kod gastritisa.

Kod težih oblika gastritisa, kod sindroma jakih bolova u toku prvih nekoliko dana se propisuje stroga dijeta, koja uključuje nekoliko namirnica. Nakon toga, sledi prelaz na novu dijetu i tada se na spisak namirnica koje se mogu koristiti stavlja karfiol u kuvanom obliku.

Imajte na umu da kod upale želuca, nijedan lekar neće posavetovati da koristite karfiol u svežem obliku. Ali kao dinstan ili kuvan, on je veoma koristan i delotvoran.

Ne treba jesti karfiol kod gastritisa sa povećenim lučenjem kiseline i kada se bolest manifestuje u prvih nekoliko dana. Karfiol postaje dozvoljena namirnica nakon prolaska krize, ali njegova upotreba i doziranje moraju da se usaglase sa lekarom.

Veoma je važno da kažemo da je karfiol zabranjen kod gastritisa hiperkiselinskog tipa.

Da li se može konzumirati brokoli kod gastritisa je drugo pitanje koje ćemo razmotriti.

Dinstani brokoli se može konzumirati jednom u 2 dana. On sadrži velike doze magnezijuma. Ova materija ima sposobnost da poboljša procese metabolizma na nivou ćelije, karotin se smatra moćnim prirodnim antioksidansom, koji čuva od slobodnih radikala kod obnavljanja zidova želudca.

Kod brokolija takođe važi ograničenje da se ne jede sirov, već samo skuvan ili brokoli na pari.

Ovaj savet ima samo informativni karakter i obavezna je konsultacija sa lekarom!

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji