bonapeti.rs»Saveti»Zbog čega je lešnik koristan?

Zbog čega je lešnik koristan?

AdminAdmin
Glavni urednik
24136
Zbog čega je lešnik koristan?

Lešnik, koga veverice toliko vole da pojedu, je plod drveta leske. On je široko rasprostranjen na severnoj zemljinoj hemisferi, a naučnici su identifikovali preko 100 vrsta lešnika i sve su jestive i mogu da se koriste u ishrani ljudi. Ipak, za gajenje su značajne samo dve vrste.

Lešnik je, kao i ostale vrste orašastih plodova, veoma bogat vrednim hranjljivim sastojcima. U njima možemo da otkrijemo velike količine vitamina iz B grupe, kao i elemente bakar, kalijum, fosfor, kalcijum i mnogo vlakana.

Pored toga. lešnik je bogat lipotropnim sastojcima kao što su lecitin, metionin i holin, ima pantotenove kiseline i mnogo nezasićenih kiselina.

Razume se, kao i u ostalim orašastim plodovima, i u lešnicima ima masnoća - u 100 g lešnika ima 62,5 g, a veći deo tih masnoća su nezasićene masnoće, t.j. one korisne.

Lešnik spada u top namirnice za zdravu ishranu, a stručnjaci za ishranu i lekari su kategorični da dnevno treba konzumirati najmanje 30 g lešnika.

Lešnici, a naročito sirovi lešnici su posebno korisni za održavanje zdravlja srca. Lešnik je koristan i za osobe koje pate od anemije, tuberkoloze, šećerne bolesti, upale mokraćnih puteva ili imaju kamen u bubregu ili žučnoj kesi.

Konzumirajte lešnike, jer oni pomažu proizvodnju krvi i poboljšavaju psihičko zdravlje. Najbolje je da lešnike konzumirate u obliku brašna, ali i konzumacija karamelizovanih lešnika il čokoladne torte sa lešnicima će vam takođe delovati dobro.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji