bonapeti.rs»Saveti»Kako se suši drenjina?

Kako se suši drenjina?

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3942k2k
Kako se suši drenjina?

Kada se medved probudi iz zimskog sna, veoma je gladan. Pogledao je oko sebe i video je samo gole grane drveća. Ipak, zapazio je jedno drvo, koje liči na hrast i na njemu cvetove prekrasne žute boje. Čim ga je spazio, medved je rekao:

- Prileći ću ispod njega da sačeka da stvori plod i da ga pojedem.

To drvo je dren. Ono je vesnik proleća, jer cveta prvo, ali pak sazreva poslednje od svog voća.

Drenjine imaju lagano kiselkast, skoro gorak ukus. Lekovita svojstva drenjina su poznata više od hiljadu godina. On se koristi protiv migrene, gihta, prehlade, čestog mokrenja i groznice, a to je samo mali deo bolesti protiv kojih se drenjina bori.

Kompot je jedna od varijanti da se drenjine sačuvaju tokom zime.

Kakao bi se najbolje sačuvale pozitivne osobine ovog voća, najbolje je da se ono osuši. To je veoma lako. Potrebno je samo da imate papir za pakovanje, ali će vam i papir za pečenje završiti posao. Ni u kom slučaju ne treba da koristite novine. Mastilo iz štampe će ući u plod i ubiće sve korisne sastojke.

Papirom pokrijte pleh za pečenje i preko njega sipajte drenjine. Ne treba da sipate mnogo drenjina, samo za jedan red i da između svakog ploda ima malog rastojanja od 2-3 mm. Ostavite ih na provetreno mesto u senku. Nikako na sunce, jer ih ne pečemo, već ih sušimo. Svakog dana u trajanju od sedam dana ih promešajte i ponovo poređajte da se suše sa svih strana. Nakon sedmog dana prestajemo da ih mešamo i ostavljamo ih tako još 3 dana. Desetog dana bi trebalo da su perfektno osušene.

I šta mislite, da li je medved probao drenjine?

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji