Bonapeti.rs»Saveti»Koji sirevi odgovaraju za pravljenje fondua?

Koji sirevi odgovaraju za pravljenje fondua?

Koji sirevi odgovaraju za pravljenje fondua?

Fondu je jelo tipično za švajcarsku kuhinju. Mnogo ljudi misli da njegovo poreklo ide iz Francuske, zbog vina i zbog toga što se sirevi povezuju sa vinom, ali to nije tačno.

Razume se, ima mnogo recepata i za francuski fondu, ali je njegova zemlja porekla ipak Švajcarska.

Poznat podatak je da se upravo Švajcarska ponosi kvalitetom i količinom različitih vrsta sireva. Svake godine se u Švajcarskoj organizuju različiti konkursi za različite vrste zrelih sireva i za njih postoji veliki interes.

Prema legendi o pojavi fondua, on se upravo prvi put pojavio na jednom od godišnjih praznika sira, na kome su birani najbolji sirevi i nekome je palo na pamet da upravo ti sirevi budu kombinovani u nekakvo jelo. Na taj način je nastao fondu, koji danas raduje desetine hiljada poštovalaca u svim krajevima zemljine kugle.

Sama reč fondu, znači otopiti.

Jelo se sastoji od različitih vrsta topljenog sira. Već nekoliko godina se i kod nas na tržištu može pronaći komplet za pripremu fondua. On predstavlja posudu u kojoj se tope sirevi i štapiće, na koje se stavljaju komadi prepečenog hleba.

Iako su današnje potrebe u mnogome promenile tradiciju, forma fondua nije pretrpela velike promene i on se i dalje priprema od rastopljenog sira. Najpopularniji sirevi za pripremu fondua su i dalje plavi sir, Ementaler, Bri i Kamember.

Razume se, pored nabojanih vrsta sireva uvek možete da dodate belo vino, pavlaku, kao i neke domaće vrste topljenih sireva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji