Kako se suši boranija?

Kako se suši boranija?
Fotografije: bonapeti.rs

Boranija ima mnogo različitih vrsta i sve su bliski srodnici. Sve varijacije boranije imaju skoro isti ukus i sadržaj hranjljivih materija.

Boranija je veoma korisna. U 100 g ove namirnice ima 24 kalorija. U njoj ima i folne kiseline, minerala, balansnih elemenata, cinka, kalijuma, provitamina A i vitamina C.

Boranija je veoma ukusna i može da se koristi u mnogim jelima. Vegetarijanci je obožavaju, jer u njoj pronalaze sve potrebne i neophodne hranjljive materija za organizam. Mahune ove vrste boranije su zelene i još uvek nedovoljno sazrele i pripadaju porodici Fabaseae ili takozvanoj zelenoj boraniji.

Ima mnogo vrsta ove nedovoljno sazrele mahunarke. Postoji i pasulj u obluku školjke, pinto ili šareni pasulj, beli pasulj, crveni pasulj, roze pasulj ili žuti pasulj. Sve ove vrste mogu da se pronađu i na našim pijacama. Ispočetka, samo su se zrna koristila za ishranu.

Prvi, koji su počeli da jedu mahune su bili italijani tokom XVII veka. Oni su kidali pasulj dok je bio sasvim mlad i proveravali ga svakodnevno da ne sazri previše. Najstariji pronalasci pasulja su pronađeni u pećini Gutarero u Peruu, a datiraju oko 6000 godina pre nove ere. Tamo su pronađene semenke zelenog pasulja.

Za vreme putovanja Kristofora Kolumba, konzerviranje boranije se brzo rasprostranilo u Severnoj i Južnoj Americi.

I tako, nakon zanimljive istorije, da pređemo na suštimu našeg saveta, a to je kako da osušimo boraniju ili zeleni pasulj. Svi znamo da se boranija najčešće stavlja u tegle. Možete je čuvati i u zamrzivaču. Mnogo ljudi ipak ne zna da se boranija može i osušiti. I da je na taj način imate tokom cele godine.

A evo kako se suši. Mlado povrće se opere, a drške i vrhovi se ne čiste. Prelijte boraniju vrelom vodom koja je posoljena i držite je oko minut unutra. Nakon toga je isperite hladnom vodom. Nanižite boraniju na konopac i sušite je na provetrenom mestu. Dobro osušenu boraniju čuvajte u kutiji ili u platnenoj torbi na suvom mestu. Pre upotrebe, sušenu boraniju potopite u mlaku hodu na 4 sata.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji