Kako pivo deluje na šećer u krvi?

Kako pivo deluje na šećer u krvi?
Fotografije: bonapeti.rs

Ako patite od dijabetesa, konzumiranje alkohola može da ozbiljno utičče na nivo šećera u krvi. Alkoholna pića se ne preporučuju za osobe koje imaju šećernu bolest, ali ako ipak reše da konzumiraju alkohol, onda to treba da rade samo onda kada je šećer u krvi pod dobrom kontrolom.

Ako se pridržavate plana ishrane, koji je kontrolisan tačnim unosom kalorija, jedno alkoholno piće treba da se računa kao dve masnoće. Dobra ideja je da se konsultujete sa vašim lekarom, kako biste ustanovili da li je konzumiranje alkohola bezbedno za vas.

Osobe sa dijabetesom su navikle da kontrolišu izbor namirnica i da broje porcije i kalorije. Uprkos tome, veoma često se zanemaruju neke kritične oblasti oboljenja i dozvoljavaju sebi zloupotrebu alkohola.

Često ljudi pomisle da ispijanje piva neće negativno uticati na dijabetes. Može li samo jedno pivo da promeni nivo šećera u krvi?

Kratak odgovor je da, zbog mehanizma na koji alkohol deluje, a samim tim i pivo, na šećer u krvi.

Alkohol blokira enzime koji proizvode glukozu u jetri i nivo šećera u krvi počinje da se smanjuje. To može da bude veoma opasno za osobe koje uzimaju insulin, jer kombinacija insulina sa pivom može da izazove hipoglikemisjku reakciju.

Ako ste u društvu sa prijateljima, to je još opasnije, jer je veoma lako da izgubite kontrolu broja popijenih pića, a tada će vam šećer u krvi opasti veoma nisko.

Uprkos tome, nije neophodno da se odričete od pića potpuno. Evo četiri saveta kako da pijete pivo odgovorno – sa merom i bez preterivanja.

Jedite dok pijete – ispijanje piva uz hranu, najbolje je da to budu ugljeni hidrati, pomaže da se uspori nivo apsorbcije alkohola i dozvoljava izvesnu zaštitu od povećanja ili pada šećera u krvi.

Dobro je da uzimate više hrane ujutru, jer će vam najverovatnije nivo šećera u krvi biti nizak i nastaviće da bude nizak. Prema tome korigujte i količinu insulina koji unosite.

Budite umereni – ako zaista želite da uživate u pivu, poštujte isto pravilo koje se odnosi na hranu. Bolje je da konzumirate niskokalorično pivo. Maksimalna količina alkoholnih jedinica, koje treba da unesete su 2 jedinice za žene i 3 jedinice za muškarce – a 1 jedinica je jednaka malom pivu ili 330 ml svetlog piva.

Ako planirate da pijete sa prijateljima, uverite se da su oni potpuno upoznati sa vašim zdravstvenim stanjem i šta treba da urade ako počnete da se osećate loše.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji