bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi bujon od telećih kostiju?

Kako se pravi bujon od telećih kostiju?

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
1614176
Kako se pravi bujon od telećih kostiju?

Bujon je tečnost, bogata raznim materijama i mineralima korisnim za čovekovo zdravlje, koje se dobijaju prilikom dugog kuvanja mesa, kostiju i/ili povrća.

Bujon od kostiju se dobija od dugog kuvanja kostiju životinja. Obično se koriste one kosti, koje nisu pogodne za kuvanje jela. Za dobijanje lepog telećeg bujona dobro je koristiti 65% ravnih kostiju i 35% zaobljenih.

Kosti neophodne za pripremi ovog eliksira treba najpre peći pola sata u rerni, nakon čega se stavljaju u duboku šerpu, gde će se kuvati. Za pripremu jednog litra bujona od telećih kostiju potrebno je četiri litra vode, s tim što voda treba da bude bar jedan prst iznad nivoa kostiju.

Šerpa se stavlja na ringlu, koja je početku uključena na maksimalnu temperaturu. Penu, koja se stvara tokom kuvanja treba sklanjati, a nakon što provri treba smanjiti vatru na 1 ili 2. Poklopi se i tako se kuva na veoma tohoj vatri 20-24 sata.

Nakon što se ohladi, procedi se i sipa u tegle.

Pošto nema dugačak rok trajanja, poželjno je da se teleći bujon od kostiju sterilizuje ili da se zamrzne u zamrzivaču.

Dobar teleći bujon od kostiju se lako prepoznaje, jer kada se ohladi, on se želira. To se dešava zbog kolagena u njemu.

Tako pripremljen bujon ima dokazane kvalitete. Veoma je dobro sredstvo protiv nazeba. Koristan je za kožu i zglobove, jača imunitet. I ne na poslednjem mesu dodaje jelima sa telećim mesom, telećim čufticama i telećoj supi neodoljiv ukus i aromu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji