Koliko kalorija ima jedna šargarepa i za šta je korisna?

Koliko kalorija ima jedna šargarepa i za šta je korisna?

Šargarepa je povrće za koje se često tvrdi da je idealna zdrava hrana. Ona je hrskava, ukusna i veoma prijatna. Šargarepa je izuzetno dobar izvor beta-karotena, vlakana, vitamina K, kalijuma i antioksidanasa.

Šargarepa ima niz korisnih svojstava za zdravlje. Ona je prijateljska namirnica za mršavljenje i povezana je sa niskim nivoima holesterola i poboljšanim zdravljem očiju.

Karotinoidi, koje sadrži šargarepa, smanjuju rizik od raka. Šargarepe se mogu susresti u mnogim bojama, uključujući žutu, belu, narandžastu, crvenu i ljubičastu.

Tradicionalna narandžasta šargarepa dobija svoju jarku boju od beta-karotina, antioksidanta, koji se pretvara u vitamin A u organizmu.

Sadržaj vode u šargarepi može da varira od 86% do 95%, a jestivi deo sadrži oko 10% ugljenih hidrata.

Šargarepa sadrži veoma malo masnoća i proteina. Jedna sirova šargarepa srednje veličine (61 gram) sadrži 25 kalorija i tek 4 grama upotrebljivih ugljenih hidrata.

Podaci o hranljivoj vrednosti: Šargarepa, sirova - 100 grama, Količina:

Kalorije - 41

Voda - 88%

Protein - 0,9 g

Ugljeni hidrati - 9,6 g

Šećer - 4.7 g

Vlakna - 2.8 g

Masti - 0.2 g

Zasićene masti - 0,04 g

Mononenasićene 0,01 g

Polinezasićene - 0.12 g

Omega-6 - 0,12 g

Veliki deo istraživanja koja su obavljena sa šargarepama su fokusirana na karotenoide. Dijete, bogate karotenoidima mogu da imaju zaštitni efekat protiv nekoliko vrsta raka. To uključuje rak prostate, rak debelog creva i rak želuca.

Žene koje unose visoke nivoe karotenoida, takođe mogu da imaju smanjeni rizik od raka dojke. Starija istraživanja pokazuju da karotenoidi mogu da zaštite od raka pluća, ali novija istraživanja to ne pokazuju.

Holesterol u krvi: Visok holesterol u krvi je veoma poznat faktor rizika za srčana oboljenja. Konzumiranje šargarepe je povezano sa spuštanjem nivoa holesterola u krvi.

Mršavljenje: Šargarepa, kao deo ishrane, može da zasiti i da smanji unos kalorija tokom narednih obroka. Zbog ove osobine, šargarepa može da bude korisna dopuna u efikasnoj dijeti za mršavljenje.

Zdravlje očiju: Osobe, koje u organizmu imaju niske nivoe vitamina A su sklonije da obole od kokošijeg slepila, stanja koje se može poboljšati konzumacijom šargarepe ili drugih namirnica, koje su bogate vitaminom A ili karotenoidima.

Karotenoidi mogu da manje rizike makularne degeneracije, koja je povezana sa starenjem. Šargarepa je idealan doručak, hrskava, puna hranljivih materija, sa niskim sadržajem kalorija i bogatog ukusa. Ona ima velike koristi za zdravlje srca i očiju, poboljšava varenje i smanjuje rizik od raka.

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji