Kako da sačuvamo koprivu u zamrzivaču?

Kako da sačuvamo koprivu u zamrzivaču?
Fotografije: bonapeti.rs

Koprivu nazivaju caricom biljaka, jer je ona jedna od najkorisnijih biljaka poznatih čovečanstvu.Od njenog korena i listova mogu da se naprave lekoviti čajevi i tinkture, koji se uspešno koriste u borbi protiv različitih resporatornih oboljenja, opadanja kose, dijabetesa, anemija, oboljenja bubrega i td.

Ali osim neospornih lekovitih svojstava koje ima kopriva, ona je veoma cenjena i od kuvara i kulinara, jer ima pikantan i interesantan ukus, sim toga bogata je vrednim hranljivim sastojcima i vitaminima.

Svežu koprivu možete naći i ubrati u senovitim mestima od maja do septembra. li jedini način da servirate koprivu na vašoj trpezi i tokom hladnih zimskih meseci jeste da je zamrznete.

Dobra vest za sve koji vole koprivu je to, da ona veoma lako može da se zamrzne i čuva u zamrzivaču nekoliko meseci, a da to ne utičen na njen kvalitet ukusa.

Postoje dva načina za zamrzavanje koprive u zamrzivaču - direktno ili nakon prethodnog blanširanja. Neke domaćice preferiraju da zamrznu koprivu direktno. One prosto stave oprane i oceđene listove koprive u najlon kesu, dobro pritisnu da izbace višak vazduha i dobro zatvore.

Ako odlučite za varijantu sa blanširanjem, treba da poparite koprivu na 2-3 minuta u posoljenoj vreloj vodi, a nakon toga da je prelijete hladnom, da zaustavite proces kuvanja. Nakon toga koprivu treba dobro iscediti, staviti u kesu, pa u zamrzivač.

Nezavisno od toga koju ćete varijantu koristiti, zamrznuta kopriva daće Vam mogućnost da čak i usred zime obradujete porodicu kašom od koprive sa jajima i sirom ili ćufticama od koprive.

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji