Koja supstanca čini da paprike budu ljute?

Koja supstanca čini da paprike budu ljute?
Fotografije: bonapeti.rs

Paprike su ljute, jer u sebi sadrže supstancu koja se naziva kapsaicin. Kapsaicin ima niz korisnih svojsava za zdravlje čoveka. On ubrzava metabolizam i pomaže telu da brže sagori kalorije.

Kapsaicin povećava telesnu temperaturu i ubrzava rad srca. On deluje protiv upala i ubrzava krvotok, pa čak sprečava i rast ćelija raka. Kapsaicin je koristan za kožu, jer smanjuje dejstvo slobodnih radikala i usporava starenje.

Uprkos nizu koristi koje nosi kapsaicin, ipak ne treba preterivati sa konzumacijom ljutih paprika. Ima ljudi koji imaju netrpeljivost prema ljutom i oni treba da budu pažljivi. Preterivanje u konzumiranu ljute hrane može da izazove problem sa crevima.

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji